Месец след встъпването си в длъжност служебният кабинет прави отчет на дейността си дотук.

В специален брифинг в Министерския съвет участват служебният премиер Стефан Янев, вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов и министрите на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

За изминалите седмици служебното правителство направи няколко знакови промени - бяха сменени част от ръководителите на службите за сигурност, както и директорите на НАП и Митниците.

С постовете си се разделиха и всички областни управители, а в повечето министерства започнаха проверки на дейността на предишната власт, част от които прераснаха в сигнали до прокуратурата.

Демонстрациите на хората показаха една зрялост на демократичните процеси и стремеж за промяна, която ще даде възможност на хората да разберат, че те са водещи по отношение на дневния ред, не чакат на партиите да ги водят. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре.

В този смисъл служебното правителство демонстрира кураж да оцени, това, което откри. Картината показва, нещо като корупция маскирана в законодателна форма. Култура и образование са обрасли с подобни негативи, обясни служебният премиер.

Недосегаемостта на никого не е гарантирана, всеки отговоря за действията си, настоя Стефан Янев.

"Заварихме хаос, колкото повече работим, намираме повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила", настоя той.

Освен организирането на изборите, имаме ангажимент към хората да им покажем нов стил на управление. Искаме да вдъхнем увереност на българските граждани, че неговият вот има значение за нашето собствено бъдеще, за бъдещето на родителите и на нашите деца.

Посланието ни към всички е: Гласувайте, за да изразите своя вот, за да имате представа, че участвате в управлението на страната, посочи Янев.

Гълъб Донев, служебен социален министър, отчете, че дейността през тези месец е била насочена към грижата за хората, за продължаването на даването на добавката от 50 лева за българските пенсионери, както и за увеличението на пенсиите с 5%, за да се осъвременят.

„Продължаваме и с мисъл за уязвимите групи, чийто доход е под линията на бедност, продължава патронажната грижа по домове, за хора, които са ограничени от придвижване. Също така продължава и програмата за топъл обяд, ресурсът по тази програма е почти наполовина изчерпан, но може да продължи до края на година”, посочи той.

Подпомагаме бизнеса и заетостта, като безработицата продължава да намалява. В момента тя е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика бавно се възсановява и излиза от застоя, породен от корона кризата, посочи Донев.

Работим активно със социалните партньори за подпомагане на хората и бизнеса. Българският бизнес може да бъде спокоен защото икономиката е в подем, заключи социалният министър.

Парите за България от Европа не са застрашени. Планът за възстановяване още не е предаден в Еврокомисията. Ние го подобряваме, това означава малко забавяне, но не искаме да правим компромис с тези ресурси, обяви на свой ред вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Работим по проекти в образованието, здравеопазването, като насочваме усилия в това да имаме въздушна помощ за пострадали, допълни той.

Може да има различни визии как да се движи страната ни, но за мен най-важното е това, което ми се случи: Спря ме младо семейство и ми споделиха, че вече виждат надежда за България, приключи изложението си Пеканов.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обеща, че ще направят всичко възможно, за да спре МВР купуването на гласове на предстоящите предсрочни избори.

По думите му най-рисковите области за купуване на гласове са Бургас, Кърджали, Благоевград и Стара Загора.

Ще осигурим охраната и транспортирането на машините за гласуване. Ще осигурим охраната и на бюлетините, там, където гласуването ще се извършва с тях, посочи МВР шефът.

По думите му в МВР са извършени дълбоко и необходими промени в кадрите по върховете. Чистка не е извършвана, категоричен бе той.

„Място за прочистване няма и то не е извършвано, на едната ми на ръка на пръстите са тези, които са освободени”, настоя Рашков.

Ковид кризата се управляваше лошо, настоя на свой ред здравният министър Стойчо Качаров. Нямше общ план за диагностика и лечение на вируса, ваксинацията се забави страшно много, подобрихме логистиката със снабдяването с ваксини из страната. Дадохме приоритет на ваксинацията на вързастните, защото това е за тях е въпрос на живот и смърт.

Над 400 хил. над 60-годишна възраст вече са ваксинирани и това мен ме удовлетворява. Прави се анализ на смъртността, защото ковид не отминал, рискът от нова вълна през есента не е отминал.

Кацаров посочи, че сме едни от първите с утвърдени ковид сертификати, които са съобразени с изискванията от Европа.

Включихме се и в общоевропейската програма за доставката на ваксини за идната и за 2023-та година. Очакваме от следващата седмица да сме изцяло в зелената зона, обяви той.