Общинският съветник Борислав Иванов, който предизвика скандал с украинското знаме, подаде оставка като зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС). Той обаче не се е оттеглил от ръководното място в Комисията по обществен ред и сигурност.

Оставката на Иванов беше поискана в четвъртък от "Демократична България", ГЕРБ и Борис Бонев от "Спаси София".

"Получих поисканата от мен оставка на зам.-председателя на СОС Борислав Иванов", съобщи в петък на страницата си във Фейсбук председателят на съвета Георги Георгиев от ГЕРБ.

Иванов първо опита да свали украинското знаме от фасадата на общината, като тогава беше заедно с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. На следващия ден публикува в профила си във Фейсбук снимка на балкона на кабинета на кмета на фона на флага, а след това и кадър как го държи в ръце.

Общински съветник свали украинското знаме от фасадата на СОС СНИМКИ

"Ще го сваля, когато искам Аз, не когато Вие го дадете! Госпожо кмет, моля идвайте навреме на работа!", написа той.

"Не е взимал знамето, само се е снимал на балкона с него", обясниха по-късно от екипа на Йорданка Фандъкова.

Официално от Дирекция "Сигурност" на Столична община също съобщиха, че знамето не е било сваляно.

"Не се опитах да сваля знамето, а го свалих - защото мога. Това е принципната ми позиция. Едно чуждо знаме не може да седи на балкона на кмета на София", каза Иванов пред bTV.

Общинският съветник пусна в социалната мрежа снимки на пистолети, белезници и бухалки, както и селфи от тоалетната на общината. На снимката той е с маска на главата и кани на дебат Борис Бонев. Тези кадри вече са изтрити от профила му.

Иванов, който влезе в СОС от "Атака", обяви, че минава към "Възраждане". От партията уточниха, че не е подавал официална молба и ако направи това, тя ще бъде разгледана до месец. От формацията на Костадин Костадинов добавиха, че последните му действия не са били съгласувани с тях.

Иванов каза, че имал желание да се докаже пред "Възраждане" и не скри, че е разочарован, че партията се е разграничила от инициативата му.

"Г-н Костадинов, вие ме излъгахте и предадохте", написа той във Фейсбук.

Преди месеци привърженици на "Възраждане" на няколко пъти се опитаха да свалят украинското знаме от фасадата на Столичната община, но всеки път то беше връщано на място. Както тогава, така и сега, не последва реакция от изпълнителната или съдебната власт.

Председателят на СОС Георги Георгиев каза, че е поискал оставката на Иванов като председател на комисията по обществен ред и сигурност.