„Мерките за тези климатични промени трябва да се вземат между държавните институции заедно с общините. Предложили сме да се създаде държавна агенция за борба с бедствията, името е условно. Тя трябва да съчетае 6-те регионални структури на пожарната, междуведомствената комисия за ликвидиране на последствията и да има два финансови фонда – от единия да се финансират проекти за превенция”. Това заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Според него този фонд трябва да е на бюджетно финансиране. Експерти от тази агенция да оценяват опасността от големи валежи и др. бедствия и общините да работят превантивно.

„Искаме да има система за ранно предупреждение за евентуални бедствия. Има сателитни снимки, включително в МВР има такъв отдел. Кметовете искаме часове предварително да бъдем уведомявани за тази облачна маса, за да можем превантивно да организираме евакуация на хората”, каза Кабаиванов в ефира на Нова Нюз. Той изтъкна, че при бедствие като наводнението в Долината на розите най-важното е евакуацията.

Старица се страхува да излезе от дома си, за да не падне в дълбок изкоп СНИМКА

За наводнението в Карловско от началото на септември 2022 г., кметът на Карлово обясни, че още не са одобрени проектите за речните корита.

„Хората, които имат сериозно повредени имоти, очакват някой да им построи къщите. Това няма как да стане”, каза Кабаиванов. Той обясни, че от дарения пострадалите са получили максимално 30 000 лв. Според него, ако са били застраховали домовете си, с обезщетението и с кредит сега са могли да строят домовете си.

„Сечта е извън общински имоти, тя е в държавен горски фонд. Общините не участват никъде. Хората гледат едни големи камиони, натоварени с дърва. Тези гори са държавна собственост и местната власт сме изключени априори от тази сеч”, каза Кабаиванов.

Има или няма незаконна сеч в Карловско? СНИМКИ на камиони с дърва предизвикаха смут

За баба Елена и всички баби и дядовци от Карловско, чиито сърца не издържаха

Издирват 123 климатика, дарени за наводнените села в Карловско

Г-н кмете, ако имахте малко срам, щяхте отдавна да сте подали оставка!