"Готов съм да се обзаложа, че определен процент от бягащите мъже от Русия са подготвени и имат задачи от руските служби и разузнаване. Минимум за да предават информация за настроенията по места. А в един бъдещ момент могат да получат заповеди за определени действия. Затова всяка страна трябва да вземе мерки поотделно за себе си".

Това каза бившият военен министър Тодор Тагарев в предаването "Офанзива" по Нова Нюз.

"Чакаме да падне и град Лиман, в който руските военни са напълно обкръжени. Въпрос на часове е той да падне. Има снимки и видеа по издигане на украински знамена в града. Няма как руснаците да удържат позициите. Ако не се изтеглят, те ще бъдат унищожени", каза още експертът.

"Мисля, че вече и за вътрешна употреба не минават тезите на Путин. Никой вече не му вярва. Според мен той подготвя себе си и руското население психологически за използване на ядрено оръжие и какво би се случило след това", добави военният специалист.

По думите му има протокол за действие - укрития и раздаване йодови таблетки при използване на ядрено оръжие. "Решението при такава опасност ще се търси и извън НАТО. Изненада ме заявката на Украйна за членство в алианса, това трудно ще се реализира. Има хипотеза, че ако НАТО присъедини държава в конфликт, то и тя става страна по конфликта. Този тип решения се вземат с консенсус. Алтернативите са гаранция от САЩ и Великобритания като част от меморандума от 1994 г.", заяви той. И уточни, че сключването на друг тип боен самолет освен F-16 ще е убийствено за бъдещето на изтребителната авиация.