ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха и ротация ще има. Мария Габриел върна изпълнен мандата за съставяне на правителство.  След тази дългоочаквана политическа вест не закъсняха и първите политически реакции. Вижте ги:

"Кабинетът, който беше представен пред президента Румен Радев, не е различен от анонсирания преди 24 часа. Тогава от ПП-ДБ казаха, че това е неприемливо за тях. Имаме два варианта. Ако те гласуват този кабинет, това означава поредно предателство към техните избиратели. Може и да са се договорили, но и в двата варианта това е лошо за българските граждани". Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов.

Мария Габриел се срещна с президента, България ще има правителство! НА ЖИВО

"Наблюдаваме фарс, изключително унизителен за всеки български избирател". Така Тошко Йорданов от „Има такъв народ” коментира процедурата по връщането на изпълнения първи мандат на ГЕРБ-СДС.

Той определи преговорите между първите две политически сили като „мафиотско изнудване, в което две банди се карат кой да рекетира квартала”. Йорданов допусна, че представеният от Мария Габриел състав за следващ Министерски съвет може изобщо да не е съгласуван с ПП-ДБ. Депутатът допусна, че правителството може да не бъде подкрепено в пленарна зала дори от групите на партиите, които участват в него, пише "Нова".

"ГЕРБ на практика извършиха политическо убийство. Те убиха ПП-ДБ. Подозирам, че следващото нещо, което ще се случи, тъй като тази формация вече потъва под десетте процента, е на следващите европейски избори да има тежка преференциална битка между хората от ПП и ДБ. Те ще се самоизбият. Не вярвам, че тази формация ще оцелее през следващите шест месеца. Както не вярвам, че това правителство ще изкара до есента". Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, коментирайки върнатия изпълнен мандат на президента от страна на Мария Габриел.

По думите му към момента "на практика Борисов разполага с пълната власт, но формално я споделя с ПП-ДБ", допълни Костадинов. 

"Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ и Мария Габриел постъпиха отговорно към България като върнаха изпълнен проучвателния мандат със състав и структура на правителство на ротацията.

"Те постъпиха отговорно към хората и към държавата,  като я спасяват от безвремието на служебните правителства и политическата криза, на каквито бяхме свидетели в последните три години и които никога повече не трябва да се повтарят, поставяйки националния интерес над партийния.

Както заявих вчера, това правителство ще получи подкрепата на ДПС, защото е важно да продължим да работим за хората, както го правихме последните 9 месеца. И ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.

В парламента сега трябва да продължи  постигнатото с промените в Конституцията, с промени в законите, за да има реална съдебна реформа и битка с корупцията.

Хората и страната имат нужда от стабилност и сигурност, които ние като лидери на партиите си им дължим и ДПС няма да отстъпи от тази своя отговорност“, заяви Делян Пеевски.