Групата на общинските съветници на „Демократична България“ в Пловдив поиска оставката на кмета Здравко Димитров. Те дадоха извънредна пресконференция по повод обявеното от градоначалника частично бедствено положение и възлагането на почистване с директно договаряне на река Марица, пише TrafficNews.bg.

Така обявената процедура е незаконна и следва да бъде незабавно прекратена, заяви Веселина Александрова, тъй като се заобикаля процедурата по избор на фирма. Агенцията по обществени поръчки следва да се самосезира и да осъществи контрол, допълни тя.

Обявиха частично бедствено положение в Пловдив

„Пловдивчани не подозират, че градът е в частично бедствено положение. За последното и ние научихме от медиите. Кметът води политика по отношение на Марица, като цели всячески общинските ресурси да стигнат до една конкретна фирма.  На последното събрание на ОбС на 30-ти повдигнахме въпроса с почистването на реката на микрофон. Отговор не получих. Той явно в същия момент се е подготвял да подпише частичното бедствено положение. В неделя се готвиха избори, можем да предполагаме , че информацията е била прикрита от тях, за да може на 4-ти да се действа процедурата по директно възлагане“, заяви Владимир Славенски.

Протест беляза старта на пробива под Водната палата СНИМКИ

Възлагането на поръчка от 1,5 мил. лев., при все че миналата година стойността на почистването е била изчислена на 6млн.лв., ги опасява от некачествени крайни резултати.  

Славенски допълни, че от ДБ категорично не отрича рискът за Пловдив. Според тях обаче това не е предпоставка за възлагане на поръчки с мотив неотложност. „Бездействието на Димитров директно създава рискове за пловдивчани“, допълни председателят на групата.

Съветниците настояха за възлагането на нова открита поръчка. 

„Докато тече състезателният процес и изберем изпълнител, да бъдат мобилизирани обществените структури, които да извършат спешните аварийни дейности по почистване на реката. След това кметът моментално да си подаде оставката“, категорична бе Александрова.