Започна втората консултация на президента Румен Радев с политическите сили. В президентството влязоха представителите на  ГЕРБ.

 "Знаете, че провеждам консултации за вземане на решение за връчване на третия мандат за съставяне на правителство. Което, всъщност е последната надежда да бъде съставено такова в рамките на настоящия парламент", каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.  

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят дори сега, те се коренят в предишно управление. Вие с вашия голям и парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно такива критични моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни периоди, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи ефективно и на пълен капацитет", допълни Радев.

"За нас е интересно. Как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и цялата администрация. Неотложни и тежки проблеми. Дали това няма да пресече, вече виждаме ръста на индустриалното производство", обърна се Радев към представителите на ГЕРБ.

„Фактът, че сме тук и държавата се намира в серия от кризи означава, че поемаме отговорност да търсим решения как да се справим с тези кризи“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Започнаха консултациите на Радев с ПП НА ЖИВО

Преговорите са подредени по големина на парламентарната група. Следват ДПС, БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

След провала и на втория проучвателен мандат, държавният глава обяви, че събира отново всички парламентарно представените политически сили, за да чуе как виждат те изхода от създалата се политическа криза.

“Провеждам консултации в търсена на обединение около отговорни национални цели и приоритети, и в очакване да се оползотвори последната надежда - третия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент”. това каза президентът Румен Радев в началото на консултацията си с партия “Продължаваме Промяната”. Петков отговори, че от формацията са готови да направят  всичко възможно България да има парламент и правителство.

По Конституция третият мандат ще отиде при избрана от президента парламентарна група. Ако и те не успят да направят правителство, президентът ще разпусне парламента, ще назначи служебен кабинет, а България отива на  поредни извънредни избори през октомври.