"Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор".

Това заяви след днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Атанас Славов, цитиран от БГНЕС. На заседанието беше взето решение за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Сега това решение трябва да бъде ратифицирано от президента Румен Радев.

"Оттук-нататък на ход е президентът. Той няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок", подчерта Славов.

ВСС реши: главният прокурор Иван Гешев е отстранен

Той е категоричен, че няма основание за държавния глава да спре процедурата по освобождаването на Гешев.

По отношение на питането на главния прокурор до Конституционния съд за легитимността на състава на ВСС, Славов коментира:

"Делото още не е допуснато, но това не е основание за държавния глава да спре процедурата. Още повече, не мисля, че е валидно основанието при висящо дело в КС да се спира процедурата. Тя е изцяло в полето на съдебната властта".

"Оттук-нататък ние трябва да фокусираме нашето внимание върху държавния глава. Мотивите на ВСС са ясни, те бяха представени в рамките на най-дългото заседание на Съвета, започнало в четвъртък и приключило току-що. Има достатъчно основание, които да обосноват освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор", добави Славов.