Необходимият брой машини за провеждане на изборите са налични още от миналата година. Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване.

Това заяви в ефира на bTV председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя добави, че към настоящия момент няма необходимост да бъдат доставяни нови машини.

„На предходните избори имаше секции, където в зависимост от броя на гласувалите избиратели, имаше по две устройства за машинно гласуване. Такава преценка ще бъде направена и сега, именно с цел да не се допусне струпване на избиратели“, заяви Нейкова.

Тя добави, че в момента машините се съхраняват там, където са от самото начало на доставката – в частен склад. Охраната е от органите на МВР.

"План-сметката, която беше приета от Министерски съвет миналата седмица, е, че изборите ще струват около 70,5 млн. Като 10 млн. от тях са за бюджета на ЦИК. Тези разходи най-вероятно ще бъдат увеличени, тъй като в тях не са включени разходите за логистични и технически дейности, свързани с машинното гласуване", поясни председателят на ЦИК.

Според нея едва ли технологията на гласуването определя изборните резултати, а по-скоро доверието в процеса и участниците в изборите.