Президентът Румен Радев свика консултативна среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. В нея участват министри, зам.-министри, директори на агенции и на Военното разузнаване.

Разумът отстъпва на оръжията, а стремежът към военна победа заглушава призивите за мир. Така коментира ескалацията на войната в Украйна президентът.

"Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната ни, рисковете се набелязват и се работи за тяхното миниманизиране", заяви Радев. 

“България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производство на горива в България. Работата на големите електроцентрали, доставките по море, всичко това взето заедно знаем какво означава - задълбочаване на икономическата и социалната криза”, допълни още той.

Държавният глава призова партиите да мотивират българските граждани да дадат своя глас на предстоящите изобри.  

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни изброи. Тук е времето да чуем партиите с амбиция да управляват как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство", заяви Радев. "Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне легитимна избирателна активност", каза още той. 

"Критично важно е България да има парламент и редовно правителство!", категоричен бе държавният глава.

Коментар за отражението на войната в Украйна у нас направи и премиерът Гълъб Донев.

“Това, което правителството прави, е да бъдат подготвени абсолютно всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалацията на конфликта, да бъдат подготвени, така че да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и българските граждани, да бъдат сигурни през есенно-зимния сезон, за това, че доставките и на газ, и на суров петрол ще бъдат гарантирани. Българския бизнес и граждани ще бъдат обезпечени”, каза той след края на консултативната среща. Донев отрече към момента страната ни да е заплашена от петролно ембарго. 

Байдън: Тази война цели да премахне правото на Украйна да съществува