Окръжна прокуратура - Пловдив свали обвиненията за притежание на наркотици срещу Фарук Манаф, защото следственият експеримент и още доказателства го оневиняват. За младия мъж, който бе отвлечен и пребит, ви разказахме в разследване на GlasNews.bg преди време.

Пред екипа ни той обясни, че е  отвлечен от острието на ударната бригада на Трето РУ-Атанас Качаков и още няколко криминално проявени. От разказа на Фарук Манаф стана ясно, че гаврите и бруталният побой са заради открадната марихуана. Наричат я „полицейска трева“, защото след кражбата лично единият от задържаните – полицаят Атанас Качаков, отвлича Фарук с останалите подсъдими, които си говорят на „колега“, за да я намерят. Нека си припомним:

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори отвлеченият и пребит от полицаи Фарук Манаф ВИДЕО

Два месеца след като излъчихме нашето разследване прокуратурата прекрати делото срещу Фарук Манаф заради липса на доказателства. Манаф е обвинен за това, че е държал с цел разпространение наркотици - общо 23.214 грама амфетамин на стойност 696, 42 лева и 7.706 грама на стойност 46.24 лева.

Разследването доказа, че Фарук е бил "нареден" по схемата, прилагана и при други набелязани "за отстрел" и за която вече ви разказахме. Причината е, че след побоя Манаф пуска жалба, а извършителите са силно притеснени от започналото разследване на Вътрешна сигурност. Това негово действие провокирало и следващите престъпления на групата. Месец след побоя и подаване на жалбата Фарук е спрян от полиция в Карлово, а в колата му са открити наркотици. Разбира се, нито проверката е случайна, нито "откритата дрога". Следва бързо производство и тъй като Фарук Манаф е в изпитателен срок, той заминава директно в ареста, където остава четири месеца.

Самопризнанията на свидетелите и следственият експеримент, направен 5 месеца по-късно, категорично доказват, че наркотиците под капака на автомобила му са подхвърлени.

Сега Фарук е решен да съди държавата ни в Страсбург заради престоя си от 4 месеца в ареста за престъпление, което не е извършил. И за това, че неговото задържане се е отразило особено тежко за семейството му. Ето какво каза той пред екипа ни:

Прокуратурата отменя и мярката на Манаф за неотклонение – „парична гаранция“, както и забраната му да напуска страната ни. Започнало е и разследване на карловските полицаи, за които вече ви разказахме. За това, че докато Фарук е в ареста, са разпитани и пребити още много хора, които е трябвало да подпишат готови показания. Само няколко се престрашават да подадат жалба. Един от тях е Кирил Рашев. Дилян Дуралийски, който не се познава с Фарук, също твърди, че подписва листове с готови показания срещу него, подготвени от полицейските служители от Карлово. Веднага след като разказа това пред екипа ни, Дуралийски потвърди показанията си пред Вътрешна сигурност и прокуратурата.

Нека си припомним какво каза той пред екипа ни:

Разследване на GlasNews.bg: Как се отглежда марихуана във военен имот? ВИДЕО

„Първо ме извика шефът на Криминална - Станев, и после ме вкараха при Гешев и при Кутаров. И там ми говориха да подпиша този лист, където са написани тези показания. Питаха ме дали го познавам. Аз казах, че не го познавам. И те ми викат: „Просто подпиши този лист и си тръгвай!“ Казаха ми да внимавам какво ще направя, защото мога да отида при него, защото аз съм съден за такива работи. Подписах и си тръгнах. Всичко, което е написано в този лист, не съм го написал аз. После ми казаха какво е било написано, че той е дошъл на нашата улица. Отворил е прозореца на колата, аз съм му дал 70 лева и той ми е дал 5 грама трева“, разказа преди два месеца Дилян Дуралийски.

Срещу карловските полицаи вече е започнало разследване. А ние се надяваме да получим официално  становище от компетентните институции на въпросите: Кое накара карловските полицаи да проявят тенденциозност и полицейски произвол? Дали действията им имат нещо общо с предходните събития, при които полицай отвлича човек, за да търси открадната трева? Защо за карловските полицаи беше толкова важно да компрометират отвлечения Фарук? Кой разпореди атаките срещу него и заставянето на хора да подписват готови написани показания, чрез забранени способи и средства? Услуга между полицаи ли е, или нещо друго?

По наша информация вече е започнало разследване срещу карловските полицаи, а лекарят, отказал да освидетелства Фарук Манаф след побоя, е уволнен.

Работата по случая с отвличането му продължава. В хода на разследването бе повдигнато ново обвинение срещу Иво Даскалов, по-известен като Лудия, който причини тежката катастрофа на Околовръстното шосе на Пловдив, в което загинаха трима души. Лудия e задържан отново, след като срещу него са събрани доказателства, че е участвал в отвличането на Фарук Манаф.

Задържаха Иво Лудия! Повдигнаха му обвинение за отвличане

Връщат в ареста Иво Лудия, участвал в отвличането на Фарук МанафПовдигнато му е обвинение по чл. 142 от Наказателния кодекс, очакват го до 20 години затвор

Похитителят на Фарук Манаф - Главата поиска да се върне при семейството си, съдът го поряза

 Разследващите работят и по доказване на всички престъпления, за които има данни, че са извършили и останалите задържани от „ударната бригада“ на пловдивската полиция.

Престъпници под пагона, или от другата страна на закона ВИДЕО