През 2021 г. в няколко разследвания на GlasNews ви разказахме за един бизнес, който макар нелегализиран в страната ни, генерира милиони левове оборот месечно. Бизнесът проституция.

Видяхте мненията на експерти, че доходоносният бизнес не трябва да бъде тема табу, а да се регламентира и контролира от държавата. И ако приходите се декларират, това би довело до ползи. Срещнахме ви с десетки проституиращи жени от цялата страна. Нека си припомним!:

Разказахме ви как се прави бизнес за милиони на ръба на закона. Видяхте как се отчитат работещите в бранша и за кого работят. Според експертите дейността е абсолютно незаконна, най-малкото е това, че приходите от проституция не са декларирани. Както стана ясно, това не пречи да се практикува. А парите не са малко, както и жените, които продават плътта си. Показахме ви обявите за платени момичета. Само в Пловдив попаднахме на над 1000 обяви за сексуални услуги. Вариантите за среща са няколко: на собствен терен, на адрес, или пък на хотел. Оказа се, че и конкуренцията е голяма. Разказахме ви и какви са тарифите за секс услуги. Започват минимум от 60 лева, защото такъв е разходът за набиране на клиенти. Става с платена обява, която в популярните сайтове струва 4 лева. И за да бъдат актуални, те публикуват по 15 броя на денонощие. Има и фиксирана цена за транспорт от 20 лева, ако посещават адрес. А екстрите се доплащат допълнително.

Изчислихме и колко струва да продаваш тялото си. Според експерти минимум половин милиард годишно е приходът от проституция в страната ни. В същото време данък за тази дейност не се плаща. Изчисляваме печалбата и ние, ето как: Близо 7000 са обявите от цялата страна в един сайтовете за платена любов, които ползват почти всички от момичетата, предлагащи такива услуги. Както стана ясно, всяка пуска поне по 4 обяви, или броят на работещите с обява е около 1700. Ако към тях прибавим и тези, които проституират по клубове и без обяви, излиза, че над 2500 момичета практикуват тази професия. Така се генерират над 35 милиона лева в този сектор на месец. Или около половин милиард годишно. Пари, които не са декларирани. Като в тези цифри изключваме също и така наречените "елитни проститутки", тезиу които практикуват занаята по-различен начин от този, който ви показваме. Изчислихме също, че при такъв оборот биха могли да се увеличат с 100 лева пенсиите на поне 125 хиляди пенсионера в страната ни.

Бизнес за милиони, или професия проститутка ВИДЕО

Показахме ви бардаци в няколко града. Стана ясно също, че нищо не пречи професията да се упражнява под всякакви форми, като фризьорския салон, в който се предлага масаж с "екстри".

Разбрахме, че всички работят със сводници, дори при транссексуалните, които се продават. Чухте и мнението на експерти за това как се уврежда психиката на проституиращите, също и за правото на избор. От разказа на жени от бранша, стана ясно и кой покровителства нелегалния бизнес. Срещнахме ви и със специалисти, които обясниха колко опасен е нерегламентирания секс.

Проститутките не са сами. Отчитат се и делят. Кои са хората, за които работят? ВИДЕО

След нашите разкрития последваха арести, бяха повдигнати и обвинения.

Зрелищни арести след разследване на GlasNews.bg ВИДЕО

След разследване на Glasnews.bg: Разбиха бардак, задържаха сводник и проститутки

През изминалата година станахме свидетели и на други зрелищни арести в Пловдив. Задържани бяха началникът на Трето РУ Самуил Хаджиев и още шестима полицейски служители. Акцията бе на Окръжна прокуратура – Пловдив и Вътрешна сигурност. Наричат ги ударната бригада на пловдивската полиция, или Главна дирекция Трето РУ. Работят ударно на територията на всички районни в Пловдив, както и извън границите на града и областта. Карат частните си коли и дори и униформените им служители не носят полицейска униформа, когато са изпратени да изпълняват поръчки. Използват пагона, за да нарушават закона. Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления, като корупция, чадър над проституция, наркоразпространение и други.

В първа част на нашето разследване ви разказахме как бе предотвратено изнасянето на половин тон марихуана, отглеждана за медицински цели, на стойност няколко милиона лева. Стана ясно, че и директорът на Пловдивската полиция също се е оказал на местопрестъплението. Показахме ви и склада за съхранение на марихуана, който е собственост на частна фирма в село Болярци. Чухте и телефонен разговор на Спешния център 112, в който жена съобщава за подготовка за кражба от склада. Съобщава номер на автомобил, както и това че в него са се возили трима мъже, които се представили за полицаи.

Стана ясно, че автомобилът, чийто регистрационен номер жената диктува, е собственост на Самуил Хаджиев - началникът на Трето Ру в Пловдив. По данни на прокуратурата, той и колегите му са приготвили да изнасят половин тон марихуана от склада. По наша информация преди това полицаите тествали качеството на конопа не в специализирана лаборатория, а чрез известни пловдивски дилъри, които са потвърдили, че могат да продадат стоката. За всичко това вече ви разказахме. Нека си припомним:

Престъпници под пагона, или от другата страна на закона ВИДЕО

Във втора част на нашето разследване ви разказахме как е отвлечен Фарук Манаф, а след това пребит? Мъжът, който има полицейско досие и условна присъда за притежание на наркотици, попаднал в полезрението на полицейско-криминалното ООД, тъй като според тях разполагал с информация за местоположението на сериозно количество открадната марихуана. Вижте отново!

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори отвлеченият и пребит от полицаи Фарук Манаф ВИДЕО

Разследването срещу ударната бригада продължава. Почти всички от задържаните вече са на свобода, с по-лека мярка. А директорът на пловдивската полиция - Йордан Рогачев бе отстранен от длъжност. От разказа на Фарук Манаф стана ясно, че гаврите и бруталния побой са заради открадната марихуана. Стана ясно защо наричат "полицейска", също и че е отглеждана във военен имот, с отпаднала необходимост. По наша информация незаконната дейност се извършвала в продължение на близо 4 години. Периодът съвпада с премахване на охраната от обекта. Стана ясно, че имотът се стопанисва от Симеон Иванов, под прякора Главата. Той също е единият от задържаните за отвличането и побоя на Фарук Манаф. Видяхте и още жертви на полицейски произвол. За всичко това ви разказахме в друго наше разследване през изминалата година. Вижте!

Разследване на GlasNews.bg: Как се отглежда марихуана във военен имот? ВИДЕО

През 2021 г. ви за разказахме и за друг вид наркотични вещества. Видяхте как хапче за деца, изписвано без рецепта, те праща в ареста. Разследването, в което ви показахме множество експерименти с Drug Chek, получи голям обществен отзвук. Спечели и награда. А сигналите до екипа ни от потърпевши се увеличават с всеки изминал ден. В първа част ви показахме множество експерименти, заснети с камера. Мнението на експерти и защо е необходимо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Chek, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества. Вижте отново!

Разследване на GlasNews.bg: Как едно хапче те праща в ареста за 24 часа? ВИДЕО

Във втора част на разследването ни - "Наркоман до доказване на противното" ви срещнахме с още потърпевши, както и с експерти, които обясниха как би могъл да се реши проблема и защо всеки е потенциално застрашен. Сблъскахме се и с мълчанието на институциите, от които зависят промените.

Наркоман до доказване на противното

Очаквайте скоро 2-ра част на обзора на разследванията на GlasNnews през 2021 г.