Пак допинг в българските щанги! Австриецът с български паспорт Дейвид Фишеров е с положителна проба, показва справка в списъка с наказани атлети в сайта на Международната федерация по вдигане на тежести.

Скандалът е огромен, защото този случай е укрит повече от година, сочат данните. Тепърва ще се установява кога за своята положителна проба е научил Дейвид Фишеров и кога за този случай е било уведомено вече бившето ръководство на българската федерация по вдигане на тежести.

Европейският шампион от 2022 г. в кат. до 102 кг Дейвид Фишеров е дал положителна проба на 10 март 2023 г. за веществото тренболон (анаболен стероид). То се съдържа в медикамент, прилаган външно. В случая Фишеров го е използвал върху коляното си. Абсолютна мистерия е как до 5 април 2024 г. допинг скандалът не е излязъл на бял свят.

Най-тежкото възможно наказание за Дейвид Фишеров е 4 години. От Българската федерация по вдигане на тежести уточниха, че все още нямат официално потвърждение, за срока на санкцията, пише bTV Sport.

25-годишният Дейвид Фишеров е роден в Австрия, но от 2020 г. има българско гражданство и се състезава за нашата страна.

През септември 2023 г. беше съобщено, че е участвал в катастрофа, която го спря за участие дори само в претеглянето на олимпийската квалификация в Саудитска Арабия, като това сложи край и на възможността му да участва на Игрите в Париж през 2024 г.

Последният хванат с допинг български щангист е  Юндер Бейтула. На 1 юли 2021 г. той бе проверен, докато е в извънсъстезателен режим, а в пробата му бяха открити забранени хормони на човешкия растеж. 

Положителната допинг проба на Дейвид Фишеров е 21-ата за българските щанги от олимпийските игри в Пекин през 2008 г. насам.