Феновете, решени да пътуват до Катар за световното първенство по футбол следващия месец, са изправени пред поредно изпитание. След като ще трябва да се въздържат от консумация на алкохол, целувки и хазарт, сега получиха предупреждение да се пазят от... камилите.

Причината - пренасян от животните вирус, който е по-смъртоносен от COVID. Смята се, че камилският грип MERS-CoV се е разпространил чрез прилепи в пустинните пещери на съседната Саудитска Арабия. За заболяването няма ваксина или успешно лечение.

Правителството на Великобритания вече издаде инструкции към футболните запалянковци от Англия и Уелс, които ще пътуват за мондиала. В същото време обаче туристическите компании, които организират престоите в Катар, продължават да рекламират разходки с камили като основна атракция.

"Здравият разум диктува камилите да бъдат избягвани. Този вирус е много по-опасен от COVID и засега сме безсилни пред него", коментира проф. Пол Хънтър от Университета на Източна Англия.

На този етап разпространението от човек на човек е ограничено в болници и домове за възрастни хора, но се предполага, че всеки контакт с камила съдържа неоправдан риск от зараза. Заболяването, популярно и като Близкоизточен респираторен синдром, е поразило над 2000 души и е причинило смъртта на минимум 850 след идентифицирането си в Саудитска Арабия през 2012 г., предава бТВ. От началото на годината в Катар са регистрирани два случая, включително с 85-годишен собственик на камила, който по-късно почина в Доха.

Отделно феновете на световното първенство ще трябва да се въздържат от провокативно облекло, целувки, прегръдки и консумация на алкохол на обществени места. Не са препоръчителни също така разговори с непознати и груби жестове. Хомосексуалистите са застрашени от затвор. Багажът ще бъде проверяван за наркотици, алкохол и порнографски материали.