Карлос Насар спечели Световната купа по вдигане на тежести, която тази година се провежда в Тайланд. В категория до 89 килограма при мъжете българинът изравни световния рекорд в двубоя на китаеца Ли Дайин от 396 килограма, което му осигури и златото.

19-годишният Насар направи и световен рекорд в изхвърлянето от 181 килограма, но той се задържа само една минута, тъй като веднага след него колумбиецът Джейсон Лопес вдигна 182 килограма. Старият световен рекорд в движението на Ли Дайин бе 180 килограма от шампионата на Азия миналата година. 

В изтласкването обаче Насар бе без конкуренция. Той вдигна 215 килограма още от първия си опит, а след това опита и два опита за световен рекорд в движението на 224 килограма, предаде Gong.bg. При втория от тях българинът бе съвсем близо до успех, но не успя да задържи щангата над главата. Ако беше успял, Насар щеше да запише и световен рекорд в двубоя от 405 килограма.

За сравнение нито един от конкурентите на Насар в изтласкването не успя да постигне повече от 210 килограма. Лопес, Дайин и Антонино Пицолато се справиха точно с нея.

След Насар втори в двубоя завърши Джейсон Лопес с 392 килограма. Ли Дайин остана трети с 383 килограма (173 в изхвърлянето и 210 в изтласкването). Италианецът Пицолато остана четвърти с двубой от 380 килограма (170 кг + 210 кг).

За Насар това е първа Световна купа при мъжете.

Снимка: GettyImages