Организаторите на Световното в Катар са осигурили безплатни пътувания и билети за феновете на участващите отбори. Това пише New York Times.

Това е била достатъчно добра оферта, за да накара всеки футболен фен да се изкуши. Безплатни полети до Катар. Безплатни билети за мачове. Безплатно жилище по време на турнира и дори малко пари за харчене. Но офертата била с уловка. 

Подбраните фенове, които приемат това пътуване на живота си — финансирано от Катар — е трябвало да спазват договори, които ще изискват от тях да пеят това, което им се каже да пеят, да внимават какво казват и, най-противоречивото, да докладват публикации в социалните медии, направени от други фенове, критични към страната от Близкия изток.

Въпреки това стотици са се записали.

Поканите са били изпратени в края на септември и са насочени към някои от най-свързаните и известни лидери на фенове, подкрепящи 32-та отбора, тръгнали към Световното първенство.

Нидерландски фен раказва пред телевизионния оператор NOS, че се е съгласил да помогне на други поддръжници от Нидерландия. Член на борда на American Outlaws, най-голямата група на фенове в САЩ, се съгласи да вземе участие и след това съдейства да се регистрират и други привърженици.  Член на Outlaws, който е приел по-ранно пътуване до Катар, което е част от програмата, казва, че е решил преди седмици да не приема безплатно пътуване или квартира от Катар на Световното първенство.

Междувременно фенове от всички конфедерации на ФИФА са приели предложението; десетки вече са пътували до Катар поне веднъж за луксозни посещения преди Мондиала. Те също са били платени от организаторите на турнира.

Други фенове обаче са отказали. Условията, свързани с офертата, казва един френски фен пред Le Parisien, ми се сториха като стъпка в грешната посока. „Въпреки апетитното предложение, предпочетох да остана верен на ценностите си“, споделя Джоузеф Делаж, член на видна френска фракция.

Офертата на Катар, която е част от програма за ангажиране на фенове, стартирала още през 2020 г., е първият път, когато нация домакин плаща за групи от фенове от всички състезаващи се нации да присъстват на Световното първенство. Но това не е първият път, когато Катар по подобен начин, за да изпълни стадионите с "приятелски гласове"; през 2019 г. работници мигранти и ученици бяха привлечени да запълнят празните места на Световното първенство по лека атлетика в Доха. 

В замяна на "бонусите" от домакините, тазгодишните фенове - до 50 от всяка нация - е трябвало да изпълняват песни за собствената си страна, но одобрени от организаторите на турнира.

Представители на организационния комитет на Световното първенство в Катар, Върховният комитет за доставка и наследство, се опитали да омаловажат изричните и подразбиращите се изисквания в офертата.

„Няма задължение да популяризираме или да правим нещо“, посочва в интервю Ахсан Мансур, директор по ангажиментите на феновете за Световното първенство през 2022 г. 

Но по-внимателен поглед върху условията на взаимоотношенията разкри, че избраните фенове се насърчават да правят точно това, а също и да разпространяват съобщенията от организаторите, за да подкрепят Световната купа „чрез „харесване“ и повторно споделяне на публикации на трети страни“.

В същото време, според документи и договори, прегледани от The New York Times и заверени от множество фенове, участниците са предупредени, че въпреки че не са помолени да бъдат умерен с думите си за Катар, „това очевидно не би било подходящо за вас да злепоставате страната или турнира".

Лидерите на феновете също са подписали да внимават за подобна негативност в коментарите към техните публикации; клауза в кодекса за поведение изисква те да „докладват за всякакви обидни, унизителни или оскърбителни коментари“ на организаторите. Където е възможно, според кодекса, те трябва да предоставят екранни снимки на всякакви обидни публикации.

Тези, които нарушават правилата, са предупредени, че могат да бъдат отстранени от програмата.

Английската федерация разкрива, че е разбрала за програмата, предлагаща на феновете платени пътувания до турнира от съобщения в медиите. 

„Казаха ни, че това е възможност да се ангажираме с фенове от всички състезаващи се нации, за да гарантираме, че гласът на привържениците е ясно чут при планирането на Световното първенство и че се обръщаме към много международни футболни асоциации“, заявиха Футболната асоциация на Англия в декларация.

F.A. посочва, че откакто публикува линк за свързване на фенове с катарски организатори, „не сме имали повече участие в схемата и не сме виждали „кодекса на поведение“ или каквито и да било от правилата и условията за участие.“ 

През последните две години обаче програмата тихо се разширява. Лидерите на феновете са изпратени до Катар за срещи с организаторите на Световното първенство, желаещи да чуят какво очакват привържениците в техните нации от турнира, а след това са върнати у дома..

Те са били третирани с първокласно гостоприемство, според членовете, участвали в пътуванията, и много от тях са публикували съдържание в социалните медии и позирали на снимки, популяризиращи програмата. 

Пътуванията преди Световната купа, всяка с продължителност около седмица, са били съсредоточени върху три ключови етапа: Арабската купа, вид тестово събитие за Световната купа; официален жребий на турнира през април; и откриването на стадион Лусаил, най-големият в Катар и мястото на финала на Световното.

По време на посещенията си лидерите на феновете са получи различни луксозни преживявания. При едно пътуване лидерите на феновете са поканени в дворцовия дом на катарски представител на фенове. Вътре им беше дадена обиколка на впечатляващия автопарк на катареца и колекцията му от подписани фланелки, включително тези на Диего Марадона, Пеле и Лионел Меси. 

Някои фенове дори са успели да се срещнат с Дейвид Бекъм, един от многото играчи, с които Катар е подписал, за да популяризира тазгодишното Световно първенство.