Нападателят на Лудогорец - Кирил Десподов е Футболист на годината за 2022 година. Футболистът триумфира в 62-ата анкета на церемония, която се проведе в Pirotska 5 Event Center в София.

За втора поредна година и общо трети път футболистът печели този приз. Той изпревари Илия Груев-младши и Ивайло Чочев в битката за наградата.

"Изключително съм щастлив да спечеля тази награда за втора поредна година. Тази награда ми дава невероятна мотивация и ме кара още повече да постигам успехи. Явно не съм ви подвел с думите си през миналата година", каза Десподов, цитиран от topsport.bg.

Играчът на Интер спечели отличието с 28 гласа.

Ето и всички победители тази вечер:

Симона Петкова спечели приза за "Футболист на годината" за 2022 година в категорията женски футбол. Футболистката Аарау, събра 47 гласа. Зад нея останаха Евдокия Попадинова с 20 точки и Десислава Дюпюи с 10.

Никола Илиев пък спечели наградата за най-прогресиращ млад футболист. Играчът на Интер спечели отличието с 28 гласа, Марин Петков от Левски остава втори с 14 гласа.

Крилото на Лудогорец - Бърнард Текпетей бе избран за най-добър чужденец в България. Той се пребори с конкуренцията на съотборниците си Каули Оливейра и Матиас Тисера.

Футболистът на ЦСКА Брадли де Нойер пък спечели приза за най-красив гол за 2022 година. Той отбеляза победното попадение на 29 август в двубоя между "червените" и ФК ЦСКА 1948, завършил 2:1.

Светослав Вуцов и Даниел Наумов бяха избрани за най-добър вратар в България. Двамата делят първото място, след като получиха по 26 точки.

Антон Недялков е най-добрият защитник. Футболистът на Лудогорец събра 32 гласа, след него се нареди бранителят на Левски Ноа Сонко-Сундберг, а на трето място се нареди Юрген Матей от ЦСКА с 20 гласа.

Ивайло Чочев от ФК ЦСКА 1948 е най-добрият полузащитник на България. Той изпревари играчите на Левски и Лудогорец - Филип Кръстев и Каули Оливейра.

Кирил Десподов пък спечели приза за най-добър нападател. Футболистът на Лудогорец получи 58 гласа. Подгласници са му Бернард Текпетей и Матиас Тисера.

Специалната награда лъвско сърце "Трифон Иванов" бе присъдена на Тодор Неделев. Звездата на Ботев (Пловдив) претърпя катастрофа с автобуса на националния ни тим.

Треньор на годината стана наставника на Левски - Станимир Стоилов. Той изпревари Ивайло Петев и Илиан Илиев.