54-годишният италиански скиор Карлучо Сартори, който оцеля от лавина след 23 часа, по чудо се научи да ходи и дори отново се качи на ските. 

След 14 месеца продължителна рехабилитация мъжът разговаря с репортери.

"Дори лекарите не могат да обяснят как е възможно това. Трябваше да умра след първите осем или десет часа. Беше необяснимо за лекарите, те казаха, че имам идеална физика", каза Карлучио Сартори.

Инцидентът се случи през януари 2023 г., докато ски ентусиастът се спускал със ски по склон в планината Вал Бадия в Южен Тирол, Италия, пише New York Post. Лавината затрупва Сартори с тонове сняг почти през целия ден, а по това време температурата пада до -15 градуса по Целзий. Почти 24 часа по-късно спасители пристигат на мястото, очаквайки да намерят мъртво тяло, само за да открият бащата на две деца в съзнание и дори способен да говори.

Скиор оцеля под лавина, снежна преграда, лавина, попаднал в лавина, ден под лавина, сняг, алпинист, оцеля по чудо, лекарите в шокЦял екран
Карлучо Сартори беше блокиран под снега в продължение на 23 часа Снимка: Newsflash

Лавината почти унищожи тялото на италианеца, но Сартори успя да се научи да ходи отново.

„Десният ми крак имаше леки проблеми, но се подобрява. Освен това съм добре“, казва ентусиастът.

Мъжът добави, че все още му е трудно да използва напълно дясната си ръка, но се радва, че е непокътната. Той отбелязва, че за лекарите е било загадка как изобщо е оцелял след дългия престой под снега.

"Когато спасителите ме намериха, бях в съзнание и с телесна температура 23 градуса. Това е третият "тежък" стадий на хипотермия, но всичко мина перфектно."

Скиор оцеля под лавина, снежна преграда, лавина, попаднал в лавина, ден под лавина, сняг, алпинист, оцеля по чудо, лекарите в шокЦял екран
Телесната температура на мъжа паднала до 23 градуса Снимка: Newsflash

Според Sierra Avalanche Association, повечето смъртни случаи от лавини са причинени от задушаване. Шансът за оцеляване е 95%, ако жертвата бъде извадена в рамките на 15 минути, но след 35 минути този шанс пада до 37%. За щастие, Сартори казва, че на повърхността на преспите се е образувала въздушна камера, която му е осигурила „фуния“ от кислород и в същото време го изолира от външни температури, подобно на криогенна камера. Той също така предположи, че физиката му може да му е помогнала да избегне попадането в леден гроб. Въпреки това скиорът, който призна, че е бил много уплашен, в крайна сметка отдаде оцеляването си на силата на духа и голямата воля за живот.

Италианецът признава, че тази година дори е направил няколко ски спускания.