Преди дни в София бе изтеглен жребият за Европейското първенство по волейбол за юноши до 17 години, на което страната ни е домакин от 13 до 21 юли. Отборът на България е в Група 1, като съперници на нашите момчета са още Финландия, Турция, Франция, Беларус и Румъния.

Младите юноши на България до 17 години са водени от бившият ни национал, национален селекционер и настоящ ръководител на ВК Сливнишки герой (Сливница) Мартин Стоев, а ето какво каза той в интервю за BGvolleyball.com за жребия, съперниците и подготовката:

- Коментар за жребия за Евроволей 2019?
- Жребият си е жребий. Можеше да е по-добър, можеше и да е по-лош. Това е Божа работа. Важното е, че Европейското първенство е в България. Децата са много ентусиазирани и амбицирани за това първенство. Чакат го с нетърпение и се надявам да покажат какво могат. Да постигнем най-доброто, което е възможно на наш терен.

- Доколко познавате съперниците?
- Някои отбори не ги познаваме, защото скоро събрани. Но сега вече като се знае точния жребий, ще направим всичко възможно да вземем техни мачове, за да сме подготвени добре и тактически. Все пак, в нашата група има два шампиона – това са Финландия и Турция. Специално финландците не ги познаваме. Тепърва ще гледаме техни видеа. Французите имат много силен отбор. Франция е загубила финала на квалификацията от Италия с 2:3 гейма. Били са равностойни съперници. Другото, което е важно, е че състезателите на тази възраст се променят буквално всеки месец. Те не са мъже за да са изградени като отбор. Ние можем да гледаме видеото на един отбор, а да дойде съвсем друг състав. Някое дете да е изгряло през това време. Но, както казах домакини сме и ще се опитаме да се представим по най- добрият начин.

- Цели поставяш ли си?
- Целта е ясна. Да станем първи! При мен друга цел никога не е имало. Ако се целиш само да участваш  - никога няма да спечелиш нищо. Нашата цел е да спечелим всеки мач. Ако има по-добри от нас, те ще ни победят. Но ако отборите са равностойни, трябва да дадем всичко от себе си за да победим.

- Няколко думи за подготовката?
- Подготовката ще започне на 10 юни в София, след държавните финали за кадети. Ще се води в зала "Христо Ботев". Няма да мърдаме от тази зала, защото и Балканиадата е на същото място, домакин сме и на това състезание. Да свикват момчетата със залата. Балканиадата е от 1 до 6 юли. Тя ще се яви като контролни срещи преди Европейското. Балканският форум няма да има значение за класиране за следващото европейско и ще бъде идеален за проверки за тима преди Евроволей. От тук нататък предстои много труд по време на подготовката и си пожелавам да сме здрави и да свършим една ползотворна работа.