Пеле завинаги остана в историята на футбола с уникалните си постижения и поведение на терена.

След смъртта му на 82-годишна възраст в четвъртък се появиха кадри, които припомниха от забележителен момент преди четвъртфинала на Световното първенство на Бразилия срещу Перу през 1970 г., когато Пеле умишлено се навежда, за да завърже връзките на обувките си, след като му са платени 120 000 долара за това от производителя на обувки Puma .

Почина легендарният Пеле

 

Историческият момент се е подготвял години наред, както съобщава американският предприемач Джо Помплиано, и е възникнал след семейна вражда между братята Адолф и Рудолф Даслер - братята "виновни" за създаването на "Adidas" и "Puma", пише Daily Mail.

Братята започват да произвеждат обувки за първи път заедно през 20-те години на миналия век, но решават да тръгнат по различни пътища през 40-те години на миналия век, след като връзката им се разпада, като Адолф създава Adidas, докато Рудолф основава Puma.

След това нещата се превръщар в надпревара към върха, тъй като двамата мъже искат да се надминат един друг, но достигането до Пеле винаги е било проблем поради растящата му популярност. 

Докато "краля" става известен след като печели Световната купа за първи път през 1958 г., и двете марки решават, че той е твърде скъп, за да се включи, и „Пактът на Пеле“ е създаден, което означава, че нито една компания няма право да го преследва.

Всичко обаче се променя през 1970 г. В този момент Пума се обръща към Пеле и му предлага $120 000, за да носи обувките им, и всичко, което искат в замяна, е той да поиска от рефера известно време да се наведе и да завърже връзките си преди началния удар.

Разкриха причината за кончината на Пеле

За да се уверят, че са направили перфектния кадър на Пеле, който рекламира обувките си, те дори плащат на оператора да увеличи мащаба на бразилския нападател, докато изпълнява действието.

Съобщава се, че Адолф Даслер и Adidas са били бесни на хитрия ход на Puma, но от там едва ли са се интересували, тъй като са регистрирали рекордни годишни продажби. 

Междувременно Пеле очевидно не е разсеян от цялото изпитание, тъй като Бразилия надви Перу с 4-2, за да премине към полуфиналите. 

След това побеждават Уругвай с 3-1 и Италия с 4-1 на финала, като Пеле отбелязва първия гол, докато легендарният нападател записа името си в книгите с рекорди завинаги, като спечели третото си Световно първенство.

 

Превод: GlasNews

Звезди се сбогуваха с Пеле с емоционални думи, а той остави последно послание