Млад британец, който се отправил към Украйна, за да участва във войната срещу Русия, се върна във Великобритания след 10 дни на фронта. Причината за решението му е, че “рискът е твърде висок срещу малка отплата”, пише “Дейли мейл”.

21-годишният Етън Денис, който служил и в Кралския флот, разказва, че тръгнал към Украйна 6 дни след като Путин даде начало на конфликта. Днес обаче вече се е върнал в Портсмут и разказва за преживяното, надявайки се войната да приключи за доброто на всички.

През дните си в страната той видял бруталната страна на конфликта, преживял ракетни атаки, артилерийски обстрел и ожесточени схватки между двете страни. Никой от неговите другари не бил ранен, за разлика от украински войници, които нямали толкова късмет.

“Реших, че приключвам, когато задачите станаха прекалено рисковани… За щастие бях подписал отворен договор с майора и нямах проблеми с прибирането у дома”, разказва той.

Пътят на Денис към фронта започнал с полет до Полша, след това преминал границата заедно с група британци, които срещнал на летището и също отивали към Украйна, за да станат доброволци. Сред тях бил и Бен Спан, който също напусна бойното поле и заяви, че се е включил в “самоубийствена мисия”.

След като пристигнали в Украйна, войниците били качени във ван и откарани до Лвов, където им осигурили екипировка и квартира.

След три дни  къщата била обиколена от украински специални части, които нахлули вътре, за да извършат проверка, след сигнал от местни жители заради униформите им. Срещата между доброволците и редовните войници била изпълнена с напрежение.

От университета до армията: Студенти бранят Киев след едва няколко дни обучение СНИМКИ

“Срещу главата на един от нас бе насочен пистолет, когато отказа да изпълнява инструкциите им. Бяха освободили предпазителите на оръжията си… След като разбраха, че сме там, за да помогнем, ни оставиха сами”, споделя Денис.

След този случай групата решава да се премести и с влак се отправят към Киев. По пътя помагат за задържането на подозрителен мъж, който според Денис звънял в Русия. Мъжът бил арестуван по подозрения в шпионаж.

В Киев доброволците били посрещнати с аплодисменти от гражданите, които се криели в метрото. След това им дали по-добра екипировка и документи за идентификаци и ги изпратили към позиции край столицата.

Първите доброволци от Международния легион вече са в окопите край Киев СНИМКА

Следват и битки, в които той наблюдава и поведението на някои от руските войници. Според Денис много от тях били недостатъчно тренирани  и немотивирани.

“Понякога бяха толкова уплашени, че дори не бяха способни да открият стрелба”, добавя той. “Боевете бяха интензивни и плашещи, но успях да си спомня всичко научено в тренировките и да изчисля риска, който поемам”, разказва Денис, който е прекарал 4 години в армията.

След това той решава, че не иска да участва повече в битките и по обратния път се отправя към Полша. Първоначално на границата му е спрян от украинските гранични власти, но впоследствие получава разрешение да напусне страната.

Смъртоносният Уали! Канадски снайперист на фронта, бие се за Украйна

Превод: GlasNews.bg