Полша престава да се справя с потока от бежанци от Украйна. Ресурсите на страната, включително доброволци, жилища и работни места, се изчерпват.

Това съобщава NBC News.

Хиляди хора в Полша се мобилизираха в началото на всеобщата война в Украйна, за да приемат украинците в домовете си. Но оттогава намирането на жилище стана по-трудно.

Полските семейства, желаещи да приемат бежанци, вече запълниха свободните стаи. Броят на апартаментите под наем във Варшава е намалял значително. Цените на наемите са се повишили с над 30 процента от края на февруари.

Ресурсите на Полша се изчерпват заради потока от бежанци от Украйна / снимка NBC News

Поради липсата на жилища много украинци са принудени да останат в масови приюти, които са пригодени за кратък престой (да спят и да се хранят, а след това да отидат в друга страна или да намерят жилище в Полша). Един от тях беше изложбеният център в покрайнините на Варшава.

Днес центърът все повече е дом на многодетни семейства, за които е трудно да намерят полско семейство, което желае да приеме голям брой хора безплатно и подходящ евтин апартамент под наем. 

Също така няма кой да придружава и оказва помощ на бежанците – все по-малко хора се съгласяват да бъдат доброволци.

Ресурсите на Полша се изчерпват заради потока от бежанци от Украйна / снимка NBC News

Адриана Поровска, полски социален работник, каза пред репортери, че в края на февруари тя едва успява да проследи потока от хора, които се записват да помагат на украинските бежанци, пристигащи във Варшава. След 9 седмици война търсенето на доброволци се превръща в изпитание.

"Новите хора не идват при доброволци, те просто си тръгват. Тези, които се регистрират, трябва да вършат повече работа и се уморяват още повече", каза тя.

Самата Поровска споделя, че през последните два месеца почти не си е била вкъщи.

"Надявам се само съпругът ми да не се разведе с мен и синът ми да не ме напусне. Но наистина се надявам доброволците да не ме изоставят", пошегува се тя.

Заетостта се превърна в друго голямо предизвикателство за някои бежанци. До началото на войната в Полша имаше много свободни места. Но вече е трудно за бежанците, които не говорят полски или английски, да намерят работа. По-голямата част от бежанците са жени и деца. Жените са принудени да се конкурират за ограничен брой работни места, които могат да задоволят нуждите от грижи за децата.

„Има много бежанци, които търсят работа, а свободните работни места не са толкова много“, каза Тарас Цимбалюк, мениджър на международна организация по заетостта, който помага на бежанците в изложбения център във Варшава да си намерят работа.

Има проблеми и с предоставянето на обществени услуги като образованието. Дистанционното обучение все още е достъпно за много студенти бежанци. Но много родители търсят възможности да задържат децата си в училище. Повече от 190 000 украински деца са записани в полските училища, като се очаква този брой да нарасне до 700 000. 

Ресурсите на Полша се изчерпват заради потока от бежанци от Украйна / снимка NBC News

Училищата, които са готови да приемат украински деца, са изправени пред недостиг на пари, място и учители. Ева Пиетрикевич, директор на частно училище във Варшава, наема допълнителни помещения, наема повече учители и удвоява броя на класовете от началото на войната. Училището получава пари от държавата, за да помогне на украинците, но разчита предимно на частни дарения. Сега парите много липсват. 

„Можем да разширим и да наемем повече пространство, но вече нямаме пари за това. Купуването на основни неща като тоалетна хартия е трудна задача“, казва Петрикевич. 

Полша прие приблизително 2,9 милиона от над 5 милиона украинци, избягали от страната. В столицата Варшава населението е нараснало с около 15 процента от началото на войната. 

Кметът Рафал Тшасковски предупреди, че Варшава е "пренаселена" и не може да приеме очакваната нова вълна от бежанци, тъй като Русия концентрира атаките си върху Източна Украйна.

„В дългосрочен план предвиждаме доста проблеми и това създава огромно напрежение върху града“, каза той във вторник в интервю за MSNBC. 

Тшасковски прогнозира, че хората в Полша може да започнат да се съпротивляват да подкрепят бежанците, освен ако не се направи повече за подпомагане на градове като Варшава.

„Докато тази криза продължава и градските служби са претоварени... Можем да очакваме малко обратна реакция. Затова ни трябва система, трябва да си поделим тежестта“, казва кметът.

Превод: GlasNews