В южния украински град Херсон късно снощи отекна серия от експлозии край телевизионната кула. Това доведе до временно спиране на руски телевизионни канали.

Според руски медии ракетите са били изстреляни от позициите на северозапад, където се намират украинските сили. Херсон бе окупиран от руснаците в началото на войната.

Украйна съобщи, че ударите са предизвикали пожар и са довели до спиране на руски телевизии.

По-късно програмите им са били възстановени. Руските телевизии започнаха да предават от Херсон миналата седмица, съобщи руската агенция, без да уточни дали на територията на Хесон се излъчват други телевизии, освен руски.

Русия иска да създаде световна ценова криза

Русия е решена да укрепи контрола си върху града, но жителите му продължават да излизат по улиците, за да протестират срещу окупацията.

Украинските власти казват, че Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник.

Някои жители организират периодични антиокупационни акции и вчера отново се е събрало множество хора в центъра, а руските сили са използвали сълзотворен газ срещу тях.

"По време на мирен проукраински митинг на площад "Свобода" в град Херсон, военнослужещи от руските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу цивилното население", се казва в съобщение от офиса на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, пише novini.bg. То гласи, че най-малко четирима души са били ранени и че прокуратурата води разследване.