На фона на най-мощните антируски санкции различни експерти правят прогнози и за Европа. По-рано редица държави вече започнаха да се изказват срещу ограниченията, които ще засегнат самите тях.

Така Япония изрази неодобрението си към Русия от факта, че е включена в списъка на неприятелските страни. А Унгария не подкрепи разширяването на антируските санкции върху енергийния сектор. От Министерството на финансите подчертаха, че това ще бъде най-голямата заплаха за националната валута и местните жители.

Унгария отказа да помогне на Украйна да се защити срещу Русия

В интервю за сп. Фокус икономистът Даниел Щелтер каза, че ограниченията за Русия не са толкова критични. Въпреки че реакцията на страните от ЕС, разбира се, е тежка.

Експертът нарече замразяването на руските заеми интелигентен ход, но във всеки случай Русия ще остане автономна – има приходи от износ на петрол и газ.

Щелтер отбеляза, че ситуацията в европейската икономика в същото време "значително се влоши". Стоките, които бяха доставени от Украйна, рязко се изчерпват - това са полупроводници, неон или селскостопански суровини.

Ако военният сблъсък и санкциите продължат, тогава ситуацията може да се развие по два сценария - "лош" и "много лош", сигурен е експертът.

Австрия ще запази неутралитет в контекста на войната в Украйна

„Лошо: получаваме стагфлация, тоест увеличение на цените, когато икономиката стагнира. Скокът на инфлацията вече е видим, а ние сме изправени пред огромен проблем в областта на храните“, казва икономистът.

Русия и Украйна доставят 35% от износа на пшеница на Запад. Украйна също има 90% от доставките на слънчоглед. Царевица и ечемик бяха транспортирани в големи количества.

Арабските вносители на зърно от Украйна може да нямат достатъчно стоки. Това ще доведе до вълнения в Близкия изток. Това означава, че Европа ще получи нова вълна от бежанци.

Кирил Петков: Хляб ще има. Купуваме 1,5 млн. тона зърно за държавния резерв

„Може би дори трябва да купуваме пшеница скъпо и да я препродаваме по-евтино на тези страни, за да се противопоставим на това“, добавя експертът.

Китай действаше по-умно - построи складове, запаси се със суровини, докато Европа нямаше запаси. Растежът започна при газ, въглища, храна.

Най-тежкият сценарий за Европа ще бъде пълно ембарго на енергетиката от Русия. С бойкот на руския петрол и газ ще се стигне до огромна инфлация и икономиката ще бъде унищожена.

Спирането на купуването на газ и петрол от Русия все още не е възможно

„Санкциите винаги вредят и на двете страни – в крайна сметка е въпрос кой ще издържи по-дълго“, каза икономистът. Щелтер предупреди, че Русия ще се сближи с Китай, което няма да е от полза за Европа. Между другото, Китай е този, който ще спечели конфронтацията.

Още по-трагично е, че сега Украйна и Русия ще бъде най-трудно да се доближат до Европа - дори, най-вероятно, невъзможно.

РИА Новости, позовавайки се на депутата от ЕС Тиери Мариани, предупреждава за катастрофа за Европейския съюз в случай на отказ от руски газ и петрол. Мариани припомни, че петролът се плаща в долари, а еврото рязко падна спрямо американската валута.

Експертът отбеляза още, че Европа сега се държи емоционално - все още не знае какво да добави към санкциите. И в крайна сметка Русия ще преживее трудно време, ще се възстанови и ще стане още по-силна.

Премиерът потушава бензиновите страсти: Има гориво, навсякъде е! ВИДЕО

Припомняме, Русия е съставила списък от 48 страни, които са недружелюбни към нея. Сред тях са всички членове на Европейския съюз, Великобритания и т.н. Сега държавите от списъка са задължени да извършват разплащания по валутни задължения само в рубли.

Русия публикува списък с неприятелски държави. В него ли е България?