Серията от стачки в Обединеното кралство продължава, като днес в тях се включиха и служителите от Граничен контрол, което предвещава хаос по летищата. 

Стачката на граничен контрол ще продължи до Нова година. Марк Сервотка, генерален секретар на профсъюза PCS, който защитава правата на работещите в сектора, заяви, че стачките могат да продължат и шест месеца, ако правителството не седне на масата за преговори за заплащането.

Синдикатите отхвърлиха предлаганото от правителството увеличение на заплатите само с 2%. Независимият авиационен експерт Джон Стрикланд заяви тази сутрин по Би Би Си, че само днес стачката може да струва стотици хиляди паунда загуби на авиолиниите. Не е изненадващо, че полетите по това време на годината са пълни, но ако пътниците трябва да променят дати, на авиокомпаниите ще се налижи да плащат и значителни компенсации, допълни Стрикланд.

Болниците във Великобритания освобождават легла преди стачката на линейките

Междувременно правителството обучи военни и доброволци от министерството на вътрешните работи да извършват паспортни проверки на мястото на около започналите стачка 1 000 служители на Граничен контрол, информира БНР. Има опасения обаче, че забавянето при проверките на пристигащите пътници ще доведе до дълги опашки и дори задържане на пътниците по самолетите, а това ще забави и заминаващите.

Положението в страната е критично в много други сектори. От вчера започна 72-часова стачка на работниците по магистралите. Днес стачкуват също жп работниците и служителите на Кралските пощи. Утре е насрочена стачка на шофьорите на автобуси. През седмицата стачкуваха медицинските сестри, шофьорите на линейки и парамедиците. Очаква се да последват нови стачни действия от тяхна страна.

Анулирани полети и закъснения заради стачка във Франция