По заповед на украинската армия служителите на всички общински служби трябва да напуснат малкия град Авдеевка в източната част на страната, който беше силно засегнат от руските атаки.

"За съжаление, Авдеевка все повече се превръща в място от постапокалиптичен филм", заяви снощи военният началник Виталий Барабаш, цитиран от украинската агенция УНИАН. По думите му заради постоянните атаки градът се е превърнал в лунен пейзаж.

В резултат на това, по думите му, е взето решение да бъдат евакуирани служителите на общинските служби, които досега са поддържали жизнеспособността на града. Преди войната Авдеевка е имала около 32 000 жители.

Малкият град се намира само на няколко километра северно от контролирания от Русия голям град Донецк. От няколко дни той е в центъра на тежки руски атаки. След неуспешните атаки край Бахмут руските военни сега са преместили фокуса на атаките си към Авдеевка, според украински свидетелства.

Руският президент Владимир Путин продължава да вярва, че в крайна сметка може да спечели войната в Украйна, "постигайки пълна победа", се казва в поредната сводка на Американския институт за изследване на войната (ISW).

Украински военен съобщи за важен успех край Бахмут

"Нито Украйна, нито Западът са го убедили, че трябва да обмисли каквото и да е неконвенционално или компромисно решение", смятат експертите от САЩ. - Вместо това Путин продължава да се фокусира върху постигането на първоначалните си военни цели чрез продължителен конфликт, който иска да спечели или да наложи волята си на Украйна със сила, или като пречупи волята на украинския народ, след като западната подкрепа за Киев пресъхне."

Според експертите на ISW руският президент изхожда от факта, че и двете световни войни, Гражданската война в САЩ и Наполеоновите войни са завършили едва след съкрушителното поражение на една от страните, когато мирният договор просто фиксира реалността, възникнала на бойното поле, информира БТА.

Путин потвърди разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус

Но историята предлага много контрапримери: Дейтънското споразумение сложи край на конфликта в Босна, въоръженият конфликт в Северна Ирландия приключи със споразумението от Белфаст, а арабско-израелската война от 1973 г. приключи с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

През последните шест месеца Москва хвърли в настъпление по фронтовата линия по-голямата част от своите 300 000 мобилизирани резервисти и 40 000 предсрочно освободени затворници, припомнят експертите, но "резултатите от тези усилия не са впечатляващи".

В същото време всички световни медии (включително руските и украинските) обсъждат предстоящото украинско контранастъпление: всички са сигурни, че то ще се случи - единственият въпрос е къде и кога.

"Това би бил подходящ момент Путин да стигне до извода, че Русия не може да наложи волята си на Украйна и че трябва да търси компромисно решение. Той обаче явно не е стигнал до този извод", заключават авторите и припомнят, че Путин учтиво обеща да разгледа предложението на Пекин да помогне за сключването на мир, когато се срещна лично с китайския президент Си Цзинпин - и с това разговорите за мирния процес приключиха.

Путин отхвърли тезата, че Москва попада под влиянието на Китай

Тъй като трябва да се говори с Путин на неговия език и въз основа на неговите реалности, обобщават авторите на документа, украинската армия "трябва да нанесе на [руските сили] щети в такава степен, че Путин и близкото му обкръжение ... да разберат, че руските въоръжени сили не могат да се надяват да подобрят резултата от войната, като продължат военните действия.

Въпреки това, дори ако контранастъплението на Киев се окаже изключително успешно, само то може да не е достатъчно, "защото Путин няма да приеме факта, че е неспособен да завладее Украйна", смятат американските експерти.