Унгария, Полша и Словакия отговориха на заплахите на Украйна да се оплачат пред Световната търговска организация (СТО) за ограниченията за внос на зърно. Това съобщи полската агенция ПАП.

Отбелязва се, че и трите страни, граничещи с Украйна, са решили да спрат участието си в работата на координационната платформа на Европейската комисия по проблема със зърното.

„Полша, Унгария и Словакия отказват да работят в рамките на платформата поради предпазливост и факта, че Украйна може да използва информацията, предоставена в рамките на координационната платформа срещу тези три страни по време на процедурите в СТО“, пише източникът.

Срещите на платформата се провеждаха редовно в белгийската столица Брюксел и включваха следните държави: Полша, Унгария, Словакия и Румъния, България, Украйна и Европейската комисия. Сега този списък може да намалее.

Забрана за внос на зърно: иск на Украйна срещу съседни страни

На 18 септември се появи информация, че в отговор на забраната за внос на нейни селскостопански продукти Украйна възнамерява да заведе дело срещу Полша, Унгария и Словакия, както съобщи заместник-министърът на икономиката и търговията, търговският представител на Украйна Тарас Качка в интервю за Politico. Материалите ще трябва да бъдат разгледани от Световната търговска организация.

Делото трябва да започне на 19 септември.

„Мисля, че целият свят трябва да види как страните-членки на ЕС се държат към своите търговски партньори и техния съюз, защото това може да засегне и други държави“, каза Тарас Качка.

Припомняме, на 15 септември беше съобщено, че Европейската комисия отмени ембаргото върху доставките на украинско зърно и назова нови условия. От ЕС заявиха, че показателите за износ към трети страни извън Европейската общност дори се увеличават, така че не възнамеряват да забраняват транспортирането на зърно от Украйна.