Европейското ембарго върху руския петрол и петролни продукти може да се провали по много причини, единственото, което остава на Европейския съюз, е да заплаши с налагането на санкции срещу онези страни и компании, които си сътрудничат с Москва, пише германското издание Spiegel.

„Западът трябва убедително да заплаши с вторични санкции онези участници на пазара, които ще дадат възможност на Русия да заобиколи ембаргото... Но засега идеята за забрана на руския петрол има много слаби перспективи“, отбелязва изданието.

Припомняме, че Европейската комисия в рамките на шестия пакет от санкции срещу Русия предлага въвеждането на поетапна забрана за целия внос на руски петрол в ЕС, това обяви миналата сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че отказът ще бъде постепенен - ​​преди края на 2022 г.

По-рано шефът на унгарското външно министерство обяви невъзможността да се подкрепи ембаргото на ЕС върху вноса на петрол от Русия. Страната смята, че предложеното ембарго на ЕС върху руския петрол може да унищожи икономиката на страната.