В Испания град Валенсия завърши едномесечен експеримент с четиридневна работна седмица. Пилотният проект показа както положителни, така и отрицателни резултати.  

Валенсия като цяло има приблизително 800 000 жители. Проектът засегна 360 000 работници.

Пилотната програма показа, че 4-дневната работна седмица подобрява здравето на испанските работници, пише Reuters. По-специално, това намали нивата им на стрес, даде им възможност да прекарват повече време с децата си, а градът също така регистрира намаляване на емисиите от гориво. Служителите също започнаха да спортуват по-активно през уикендите и да ядат повече здравословна, домашно приготвена храна.

Панел от експерти по здравеопазване и социални науки установи, че новият работен график има положително въздействие върху здравето на хората, като те се чувстват по-малко уморени и по-щастливи и по-удовлетворени. Те също така започнаха да отделят време за хобита, да се занимават с фотография и да слушат повече музика.

Комисията установи, че децата на работници са се възползвали най-много от подобрения баланс между работата и личния живот на техните родители.

Сред негативните аспекти на 4-дневния работен график пушачите започнаха да пушат повече, а тези, които обичат алкохола, започнаха да пият повече.

Отбелязва се също, че туристическият сектор също се е възползвал от дългия уикенд, но търговците на дребно се оплакват от спад в продажбите.

Да припомним, че в Германия стартира проект, който има за цел да определи полезността на 4-дневната работна седмица.

По-рано беше съобщено, че Обединеното кралство е едно от първите, които имат 4-дневна работна седмица. В проучването са участвали 61 компании и 2900 работници. След като завършиха проекта, те отбелязаха, че не искат да се върнат към 5-дневна работна седмица.