Контролът на пътищата става все по-строг. Развитието на технологиите в тази насока е от голяма помощ за органите на реда.

Иновация в Испания ще помага за санкционирането на водачи от "високо". Става въпрос за дронове, които ще снимат джигитите на пътя.

В момента там върви пилотна програма в северната провинция Ла Риоха. Въпрос на време е системата да обхване цялата страна. Кой знае един ден може да има такава и в България. Тогава "триногата" вероятно ще липсва на нарушителите на пътя у нас.

Летателните апарати са снабдени с камери и са способни да регистрират различен тип нарушения. Дроновете имат обхват до 4000 метра, въпреки че настоящите разпоредби установяват, че те не могат да летят извън обхвата на видимост, така че в обичайния случай те летят на височини не повече от 150 метра, отбелязва autofacil.es.

Дроновете могат да засичат използването на мобилнен телефон, непоставянето на предпазнен колан и, разбира се, неправомерно поведение, свързано със самото шофиране -  неспиране на знаци “стоп” или неспазване на безопасното разстояние.

Тъй като нямат радар, летателните апарати не могат да засичат скоростта на превозните средства, както хеликоптерите.

Местният ръководител на трафика Беатрис Зунига обяви, че дроновоете ще работят по пътищата на Ла Риоха през следващите дни, дори ще имат достъп до места, които „заради геолокацията им са трудни за наблюдение“.

С включването на дроновете в системата за наблюдение на пътното движение ще бъде много по-лесно санкционирането на различните нарушения.

Ще бъде по-лесно да бъдете хванати да използвате мобилния си телефон по време на шофиране (глоба 200 евро и 6 точки) или да шофирате без предпазен колан (200 евро и 4 точки).

Органите на реда ще поставят специален акцент върху откриването на случаи на неправомерно изпреварване при непрекъсната линия (200 евро и 3 точки), изпреварване на велосипедисти без спазване на безопасното разстояние (200 евро и 6 точки) и гарантиране на спазването на червените светофари (200 евро и 4 точки) и др.

Вижте повече във видеото: