Людмила Навальная, майката на Алексей Навални, каза, че са й показали тялото на сина й, но са отказали да го върнат. Изявлението й беше публикувано в канала на Алексей Навални в YouTube, видя GlasNews.

Майка му успяла да види тялото на Навални снощи, 21 февруари: „Току-що излязох от сградата на Следствения комитет на град Салехард. Там прекарах почти един ден сама, сама със следователи и криминалисти. Допуснаха адвоката само този следобед. Вчера вечерта тайно ме заведоха в моргата, където показаха Алексей.

Според майката на политика следователите й казали, че са открили причината за смъртта на Навални, но отказали да го предадат.

„Имат готови всички медицински и правни документи, които видях, и аз подписах медицинския смъртен акт. Според закона те трябваше веднага да ми дадат тялото на Алексей, но все още не са го направили. Вместо това ме изнудват, поставят ми условия къде, кога и как да бъде погребан Алексей. Това е незаконно.

За мен те получават заповеди или от Кремъл, или от Централния офис на Следствения комитет. Искат да стане тайно, без довиждане. <…> Не съм съгласна с това, искам вие, за когото Алексей е скъп, за когото смъртта му беше лична трагедия, да имате възможност да се сбогувате с него“, каза Навална.

Майката на опозиционера също съобщи за директни заплахи: „Гледайки ме в очите, казват, че ако не се съглася на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на сина ми. Следователят Воропаев открито ми каза: „Времето не е на ваша страна, трупът се разлага“. Не искам специални условия. Просто искам всичко да е според закона. Настоявам тялото на сина ми да ми бъде върнато незабавно.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш каза, че смъртният акт, който е показан на майката на Навални, показва, че причините за смъртта са естествени.

Припомняме, че руският опозиционен лидер почина в затвора миналия петък на 47 години.

Версия: Навални е убит с техника, използвана от КГБ. Каква е тя?

Майката на Алексей Навални подаде жалба в съда

След смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства