Алексей Навални, критик на руското правителство и по-специално на президента Владимир Путин, може да е бил убит от удар с юмрук в сърцето. Въпреки че официалната причина за смъртта на Навални не е оповестена, се смята, че той е починал от техника, често използвана от КГБ – с един удар в сърцето.
 
Владимир Осечкин, правозащитник и руски изгнаник, говори пред The ​​Times за техниката и защо смята, че именно тя е използвана. Той каза, че синините, открити по тялото на Навални, съответстват на този стар метод, който обикновено се е използвал от подразделенията на специалните части на КГБ.

Майката на Навални поиска от Путин тялото му ВИДЕО

"Те обучаваха своите оперативни служители да убиват човек с един удар в сърцето, в центъра на тялото. Това беше отличителна черта на КГБ", каза той пред вестника. Ето защо той, както и вдовицата на Навални Юлия, смятат, че затворът, разположен в Северния полярен кръг, няма да освободи тялото на Навални в продължение на 14 дни.

"Химичен анализ": Русия ще държи тялото на Алексей Навални още 14 дни

Осечкин, който е създал и управлява уебсайта Gulagu.net, който събира сметки както на затворници, така и на работници в руските затвори каза, че е получил тази информация от човек, работещ в наказателната колония, където Навални почина миналия петък.
 
Съобщава се, че в края на декември Навални е припаднал от глад по време на една от редките си разходки навън. Състоянието му се пази в тайна няколко дни след това.
 
Има също така твърдения, че той е бил каран да стои навън при минус 27 градуса по Целзий часове наред. 

Осечкин предполага, че тези студове са "унищожили тялото му" и са забавили кръвообращението му "до минимум". Това е улеснило нанасянето на смъртоносния удар в гърдите, за който той твърди.

След смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства

Източникът, който е говорил с Осечкин, твърди, че Навални е трябвало да остане навън на студа около четири часа, точно преди да умре. Осечкин каза, че стоейки на студа по този начин може „много лесно да убиеш някого за секунди, ако оперативният агент има известен опит в това“.
 
Официалната информация за смъртта на Навални е, че той е бил на разходка, прилошало му е и след това е колабирал. По-късно служители на затвора казаха, че той е починал от кръвен съсирек.

Отново издирват Олег Навални, брат на Алексей

Осечкин, позовавайки се на свой източник каза, че има служители на ФСБ в арктическия затвор, където е бил затворен Навални. ФСБ е новата версия на КГБ. Той смята, че това е "спецоперация, подготвена няколко дни предварително" и че заповедта трябва да е дошла от Москва, тъй като според него охранителните камери в затвора са били разглобени.
 
Хората все още гадаят как наистина е умрял Навални и може би никога да не разберем.
 
Превод: GlasNews.bg