След като руските въоръжени сили започнаха пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., западните страни наложиха безпрецедентен брой санкции срещу Русия. Ограниченията засегнаха и руския петрол, когато международната общност реши, че ще откаже да купува руски петрол и постави таван на цените. Но през третата година от войната Индия стана основният купувач на „черно злато“ от Руската федерация вместо от Европа. 

CNN отбелязва се, че агресорът прави пари от продажбата на петрол благодарение на САЩ. По този начин част от суровия петрол се преработва в петролни продукти в рафинерии на западния бряг на Индия и след това се изнася в САЩ и други страни, които са се съгласили на санкции срещу петрола от Руската федерация. Миналата година Съединените щати станаха най-големият купувач на петролни продукти от Индия, произведени от руска суровина, според анализ на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Според Центъра от началото на декември 2022 г. до края на 2023 г. американски компании са купили петролни продукти на стойност 1,3 млрд. долара. Това е така, защото продуктите, преработени извън Русия, не подлежат на санкции. Благодарение на тази вратичка Москва увеличи приходите на федералния бюджет до рекордните 320 милиарда долара до края на 2023 г.

Руски петрол в Индия, как се доставя петрол, маршрутЦял екран
По какъв маршрут Руската федерация доставя своя петрол в Индия?

Междувременно американските власти вече се стремят да затворят съществуващата вратичка благодарение на санкциите срещу корабите на руския „сенчест флот“, които доставят руски петрол в Индия.

„Сенчестият флот позволи на Русия да създаде паралелна структура за корабоплаване, способна да издържи на променящите се тактики и фокуса на западните санкции, със стотици танкери с непрозрачна собственост, използващи сложни маршрути“, се казва в публикацията.

В Русия има бум в производството на петрол

Въпреки санкциите и тежкото икономическо състояние на Руската федерация, в страната през 11 месеца на 2023 г., според Bloomberg, са пробити петролни кладенци на обща дълбочина 28 100 километра. Отбелязва се, че увеличаването на активността съвпадна с възстановяване както на обема, така и на стойността на износа на руски петрол, което ясно показва как индустрията за изкопаеми горива в страната се е превърнала в ключов източник на средства, които след това се използват от руските въоръжени сили за война срещу Украйна.