В САЩ мистериозна компания, подкрепяна от милиардери от Силиконовата долина, изкупува земя в северния район на Калифорния, възнамерявайки да построи изцяло нов град в щата. 

Според публикация в Business Insider инвеститорите включват някои от най-разпознаваемите имена на Долината, от Марк Андреесен до Лорън Пауъл Джобс.

Flannery Associates инвестира 800 милиона долара за придобиване на 1000 акра земеделска земя в окръг Солано, североизточно от град Сан Франциско.

От 2018 г. компанията е придобила около 52 000 акра земя в района на военновъздушната база Травис. Според доклада правителствени служители са започнали разследване на покупките поради опасения, че фирмата може да представлява чужди интереси.

Малко се знае за Flannery Associates и нейните конкретни планове за развитие на града. Компанията се ръководи от Ян Срамек, 36-годишен бивш търговец на Goldman Sachs, пише Times. Сред поддръжниците му са Марк Андреесен, Пауъл Джобс, Майкъл Мориц от Sequoia Capital, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и др. Все още не е ясно колко всеки от тях е инвестирал в компанията.

Карта на Калифорния, карта, военновъздушна база Травис, Нов град, Силициевата долина, Купете земяцял екран
През 2017 г. Flannery Associates предложи идеята за превръщането на окръг Солано в пешеходен град. Снимка: Google Maps

През 2017 г. Flannery Associates представи идеята за превръщането на окръг Солано в град с чиста енергия, пешеходно достъпен за десетки хиляди жители. Според данни за недвижими имоти средната цена на жилище в окръга е 585 000 долара.

Майкъл Мориц каза, че компанията е закупила около 1400 акра земя за по-малко от 5000 долара на акър. Оттогава обаче покупната цена скочи рязко, като инвеститорите харчат до 15 000 долара за акър. Адвокатите на Фланъри заведоха дело през май срещу група собственици на земя от окръг Солано, твърдейки, че са се наговорили да надценят парцелите си.

В делото се твърди, че компанията е надплатила на собствениците с приблизително 170 милиона долара и търси обезщетение в размер на най-малко 510 милиона долара.

Изданието отбелязва, че Силиконовата долина отдавна се стреми да изгради град от нулата, понякога с утопична визия за "умен град". Основателите на технологични компании, включително Бил Гейтс и Илон Мъск, също имат идея за собствени градове.