Съединените щати и техните съюзници в НАТО обявиха спиране на участието си в Договора за ограничаване на конвенционалните оръжия в Европа от 1990 г. след оттеглянето на Русия, съобщава Wall Street Journal. 

Страните от НАТО обявиха спирането на участието си в договора след официалното изявление на Руската федерация за оттеглянето си от ограничението.

„Оттеглянето на Русия е последното от поредица от действия, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност“, се казва в изявление на алианса.

Договорът за ограничаване на конвенционалните оръжия в Европа беше договорен след разпадането на СССР и Варшавския договор. Съединените щати ще имат повече гъвкавост при разполагането на сили по северния и южния фланг на НАТО, особено в Румъния и България. Освен това западните съюзници могат да избегнат обмена на информация за разполагането на своите сили с държави, близки до Руската федерация.

Съединените щати ще прекратят участието си в договора на 7 декември. Изданието твърди, че в началото на сключването на споразумението то е било разглеждано като крайъгълен камък на европейската сигурност. Неговата цел беше да попречи на двете страни да натрупат сили за изненадваща атака.

Споразумението установи ограничения върху количеството на:

бронирани превозни средства;
резервоари;
тежка артилерия;
авиация.

В същото време е подписан Договорът за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег от 1987 г., който забранява наземните ракети на САЩ и Русия с обсег от 500 до 5400 км. Русия обяви през 2007 г., че преустановява спазването на споразумението за ракетите и впоследствие спря да споделя данни за местоположението на своите сили.

Да припомним, че на 2 ноември Русия се оттегли от Договора за забрана на ядрените опити .