Хирурзи в САЩ трансплантираха модифициран свински бъбрек на жив човек за втори път, съобщи болница в сряда, отбелязвайки напредъка в трансплантациите на органи от животно на човек.

Процедурата в NYU Langone Health в Ню Йорк беше извършена през април на Лиза Пизано, 54, която страдаше от сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване, като лекарите й дадоха само седмици живот, без някаква медицинска намеса. Хирурзите имплантираха механична сърдечна помпа в Пизано дни преди трансплантацията, която NYU Langone Health каза, че е първата в света за тази комбинирана процедура. В допълнение към генно-редактирания бъбрек, лекарите трансплантираха тимусната жлеза на прасето, която помага за „образоването“ на имунната система и намалява вероятността от отхвърляне на органа. От болницата казаха, че това също се прави за пръв път на жив пациент.

Водещият хирург д-р Робърт Монтгомъри каза пред репортери в сряда, че операцията е „крайъгълен камък в нашето пътуване да направим животоспасяващи органи достъпни за всеки, който се нуждае от тях“. Монтгомъри, който също извърши първата в света генно редактирана трансплантация на бъбрек от прасе на човек на човек в мозъчна смърт през 2021 г., каза, че последната операция ще „доближи възможността да не се чака някой да умре, за да бъде спасен друг".

Свински бъбрек, трансплантиран на човек в мозъчна смърт, работи вече втори месец

Първата трансплантация на свински бъбрек на жив пациент беше извършена през март в Масачузетската обща болница на 62-годишен мъж, припомня БГНЕС. Ксенотрансплантациите - трансплантация на орган между различни видове - бяха приветствани като потенциално решение за нуждаещи се пациенти на фона на хроничен недостиг на донори на органи. Човешкото тяло обаче може да отхвърли животински органи, което означава, че те трябва да бъдат генетично модифицирани, за да се гарантира, че ще бъдат съвместими, намалявайки риска за пациента.

Генетично модифицирани свински сърца бяха трансплантирани през 2023 г. на двама пациенти в университета в Мериленд, но и двамата оцеляха по-малко от два месеца. Пизано, баба от Ню Джърси, каза, че е "изчерпала всички други ресурси", преди да избере да продължи процедурата.

Лекарите казаха, че може да са й необходими години, за да намери съответствие за трансплантация на човешки бъбрек, като тялото й отхвърля наличните донори, според изявление на болницата. Пизано не е показала признаци на отхвърляне на орган почти две седмици по-късно, каза Монтгомъри, добавяйки, че бъбречната й функция е „перфектна“.