Смъртоносен инцидент стана в Южна Корея.

Поне 149 души загинаха, а над 150 бяха ранени след като са били смачкани в огромна тълпа в Сеул. По-рано властите в страната съобщиха за дузина хора, които са получили сърдечен арест. Жертвите и пострадалите са участвали в празненствата за Хелоуин. Това е най-тежкия подобен инцидент в Южна Корея от години.

Множество предимно млади хора, празнуващи в Сеул, попаднаха в капан и бяха смазани, след като тълпа навлязла в тясна уличка.

Служители на спешната помощ и минувачи отчаяно са правили изкуствено дишане на хора, лежащи по улиците след блъсканицата в столичния квартал Итауон снощи. Чой Сон-бьом, началникът на сеулската пожарна служба, заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече и че 19 от ранените са в критично състояние.

Все още не е ясно какво е накарало тълпата да се втурне по тясната, стръмна алея близо до хотел "Хамилтън" – едно от основните места за партита в Сеул. Един от оцелелите разказа, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. По информация от сеулския вестник "Ханкьоре" оцелелият е казал, че е бил в капан около час и половина преди да бъде спасен. Някои хора викали "Помогнете ми!", а други не можели да си поемат дъх.

В интервю за новинарския канал "Уай Ти Ен" свидетел разказа, че е било шокиращо да види редици от тела близо до хотела. Той каза, че първоначално служителите на спешната помощ са били претоварени и минувачи е трябвало да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи по улиците.

Началникът на пожарната служба заяви, че телата се изпращат в болници или в спортна зала, където роднините им ще могат да ги идентифицират. Той добави, че повечето от загиналите и ранените са на възраст около 20 години.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур  заради трагедията. Държавният глава заяви, че правителството ще плати медицинските грижи за ранените и погребенията на загиналите.