Американският гражданин Дейвид Кинг, който стана легионер в украинската армия, разказа пред репортери какво го е накарало да се върне в родината си. Като основна причина за това той назова хаоса във въоръжените сили на Украйна, който го е обезкуражил и убил желанието му да се бие на страната на Украйна.

Според The ​​Economist Кинг е професионален пилот на военен хеликоптер, който напусна армията, за да отгледа сам три деца. Преди Украйна той е служил в превоза на товари в Афганистан и е избрал въоръжените сили на Украйна по идеологически причини.

Офицерът е назначен на военния полигон "Яворов" (област Лвов), където веднага се сблъсква с неефективна командна структура на армията.

Например, в отговор на молбата му за чифт чорапи, полковник му казал, че няма право да ги „раздава“. След това американецът решил, че званията във въоръжените сили на Украйна са „просто купени“.

В Яворов той, заедно с други легионери, получава заповед да пристигне в Киев, където е необходимо да се подготви саботаж срещу техниката на въоръжените сили на РФ. Кинг, опитен войник, събрал екип от друг американски морски пехотинец, двама британци , френски снайперист и трима корейски бойци. В автобус с боеприпаси те се отправили към пункта от Яворов, който скоро бил разчистен от руските военни.

Кинг казва, че Киев не е целият в руини, както съобщават военните новини. Дим се виждал само в покрайнините. На легионерите не са поверени саботажите, а са вкарани в пехотата, като настаняват наемниците в хотел.

Всяка вечер осветлението в сградата се изключвало, което я отличавало от останалите. Кинг предположил, че военните в Украйна  са гледали твърде много филми за маскировка.

„Нашата сграда беше единствената тъмна аномалия, която стърчи като възпален палец“, казва той.

Като порцион на легионерите била предложена каша от просо и били дадени кървави бронежилетки.

Тогава те получили задача да превземат село край Киев от въоръжените сили на РФ. Командирът, без да предоставя никакви данни за броя на войските и оръжията на противника, неговата природа и вероятна помощ, просто показал точка на картата на своя смартфон.

„Не можеш просто да покажеш на 20 момчета снимка на село и да им наредиш да го превземат“, казва Кинг възмутено.

Той взел решение да се върне в родината си. Кинг взел такси, заминал за Лвов, откъдето пристигнал в Полша и се прибрал в САЩ.

Същите данни бяха потвърдени от член на групата на американеца, морски пехотинец, който останал в Киев. Според него на легионерите не се вярва, така че те не получават никакви данни, а въоръжените сили на Украйна са „дезорганизирани“.

Според колегата на Кинг „западните момчета“ не разбират от такова управление, свикнали са с добре обмислена логистика, голямо количество данни, „планиране, брифинги, обучение“.

„Ние и украинците сме много различни“, обобщи наемникът отношението си към въоръжените сили на Украйна.