Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, коментира плановете на САЩ за прехвърляне на реактивни системи за залпово изстрелване (MLRS) като част от военната помощ на Незалежна.

Той обеща, че в случай, че на Киев бъде отказана доставката на реактивни системи, няма да крие отношението си, а ще организира "образцово-демонстративна истерия" на администрацията на Байдън.

Според украинското издание Strana.ua, Арестович обяснява, че решение за доставката на това оръжие за Украйна ще бъде взето в близко бъдеще. Тогава Киев „ще разбере дали ще бъдат доставени или не“.

Според длъжностното лице, изявлението на Байдън, че заедно с MLRS Вашингтон не възнамерява да прехвърля ракети с дълъг обсег на комплекта, Арестович каза, че на Киев „дори 70 км са достатъчни“.

Припомняме, че Байдън обясни решението с отказа си да достави ракети, които биха могли да ударят Руската федерация.

САЩ се споразумяха с Украйна за ограничения за използване на оръжия

Както американският президент беше цитиран от Ройтерс, Вашингтон не възнамерява да прехвърля оръжия, които могат да изстрелят вълна от огън на разстояние от стотици мили.

„Няма да изпращаме ракетни системи в Украйна, които нанасят удари по Русия“, каза Байдън пред медиите.

Също така американският лидер не изключи, че системите ще бъдат изпратени в Киев, но според медиите той предложи условията, при които те могат да бъдат използвани.

Новият пакет с военни доставки ще бъде обявен в следващите дни.

Превод: GlasNews