Смята се, че най-малко 19 души са загинали при самоубийствен атентат по време на мач по крикет в Кабул.

Състезанието T20 в лигата Shpageeza се проведе на Международния стадион за крикет в Кабул – в петък следобед, като според съобщенията взривът е станал около 16:30 часа.

Според тамошни новинарски издания четирима са ранени и няма убити.

Но генералният секретар на ООН – Антонио Гутериш, написа в Туитър, че осъжда терористичната експлозия, „която отне живота на най-малко 19 цивилни и причини допълнителни жертви“.

Изпълнителният директор на Борда по крикет на Афганистан – Насиб Хан, настоя, че всички играчи и служители на мача са в безопасност, като четирима от публиката, според негови думи, са били ранени.

Видеозапис на очевидец показва значителни хаос в целия стадион след бомбата.

Местните болници са настанили много жертви след експлозията, според пратеник от Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан.

Специалният представител – д-р Рамиз Алакперов, пък каза: „Днешният взрив е още едно мъчително напомняне за ужасяващото и внезапно насилие, на което населението в Афганистан продължава да бъде изложено. Спортът носи надежда на хората, вдъхновява децата и поколенията, играе решаваща роля в премахването на бариерите и обединяването на общностите и служи като важен източник на гордост. Повтарям, че насочването на атаки срещу населението, включително спортни съоръжения, е строго забранено.“

Превод Glasnews.bg