Разходите на Украйна за унищожаването на безпилотните самолети-камикадзе Геран-2 значително надвишават сумата, която Русия е платила на Иран за закупуването на безпилотни самолети. Това се казва в материал на британското издание The Guardian.

Журналистите отбелязват, че през последния месец частите на украинските въоръжени сили са унищожили най-малко 161 дрона Geran-2, един Shahed-129 и четири още по-големи безпилотни летателни апарата, известни като Mohajer-6.

Като се има предвид цената на един дрон камикадзе Shahed-136 в размер на 20 до 50 хиляди евро, Русия е похарчила от 11 до 18 милиона долара за атаки срещу украински цели. За да отрази подобни удари, Украйна на свой ред използва самолети, ракети С-300 и стрелково оръжие. Средната цена на Киев за унищожаване на безпилотни самолети камикадзе може да бъде повече от 28 милиона долара, според The ​​Guardian.

"Това подчертава ниската финансова цена за Русия от атаки с дронове, които продължават да извършват терор в Украйна, убивайки цивилни и удряйки енергийната инфраструктура на страната. Въпреки това въоръжените сили на Украйна свалят безпилотни самолети Geran-2 камикадзе, които летят ниско и бавно, с голям успех" - се посочва в материала на изданието.

Артем Старосек, изпълнителен директор на Molfar, който подготви анализ на атаките с дронове, твърди, че използването на безпилотни самолети Geran-2 от Русия трябва да се разглежда като знак за слабост на руските въоръжени сили. Според него Кремъл губи войната и е принуден да купува БЛА от Иран поради липсата на ефективно оръжие.

Старосек подчерта, че ниската траектория на полета ги прави трудни за откриване от наземната защита и че Украйна се нуждае от технология за „отвличане на дронове“, за да увеличи допълнително ефективността на унищожаването на дронове.

„Трябва да знаем за тези дронове, преди да прелетят над града, защото ако свалите тези дронове, те могат да паднат и да ударят много хора“, обобщи главният изпълнителен директор Молфар.

Припомняме, на 19 октомври западните медии съобщиха, че Европейският съюз готви нови санкции срещу Иран заради продажбата на Русия на безпилотни самолети-камикадзе Геран-2, с помощта на които нашествениците атакуваха украински градове.