Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви снощи, че с предстоящото днес гласуване за трансформацията на силите за сигурност на Косово във въоръжени сили на Косово за сърбите нищо няма да се промени към по-лошо, а, както той каза, може да бъде само по-добре, пише белградският вестник "Данас". Харадинай подчерта, че с формирането на армия Косово ще бъде по-сигурно и хората, които живеят в Косово, ще бъдат в по-голяма безопасност. Според неговите думи Сърбия трябва да приветства създаването на армия на Косово, "армия, която идва за мир и която е в интерес на всички в региона".

Вестник "Данас" съобщава, че в Южна Сърбия са били засилени мерките за сигурност. Изданието отбелязва, че на извънредно посещение в този район може да пристигне президентът Александър Вучич и членове на сръбското правителство, които отговарят за сигурността.

Албанците се мобилизират. В Южна Митровица се появиха листовки, които призовават за патрулиране в северната част на Косово, пише вестник "Вечерне новости". Движението Oshtima, което е подписало това възвание, посочва, че причина за това за са "заплахите за територията и албанския народ", които те виждат в изявленията на някои политици за корекция на границите. Те призовават "гражданите, които усещат албанска кръв в своите вени" да се организират и да патрулират в няколко села в северната част на Косово.

Вестник "Политика" съобщава, че по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел кипърският президент Никос Анастасиадис и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини са говорили за проблемите в диалога между Белград и Прищина, митата за сръбските стоки, които блокират диалога и очакваното трансформиране на косовските сили за сигурност, за което казаха, че не е добре дошло, нито е конструктивно. Федерика Могерини е оценила, че вътре в Косово съществува политически проблем, тъй като президентът и премиерът не говорят на един и същ език, а това усложнява и блокира нещата, пише още изданието.