В Украйна наемник от Финландия, воювал в редиците на въоръжените сили на Украйна и загинал, остави мистериозно съобщение малко преди смъртта си.

Според колумниста на Ilta-Sanomat Миик Каскинен, наемникът е бил в редиците на въоръжените сили на Украйна от пролетта на 2022 г. и е загинал миналия уикенд. През целия период на пребиваване сред украинските сили за сигурност той поддържа връзка с журналиста на Yle.

Според Миик Каскинен след края на службата си наемникът е щял да даде на кореспондента някаква информация.

„Когато изляза от фронтовата линия, ще получите прилично количество материал“, цитира журналистът думите на финландския доброволец.

Какво точно е планирал да разкаже наемникът, не се уточнява, но журналистът предположи, че темата може да е свързана с обучението на силите за сигурност на Въоръжените сили на Украйна. Както заяви наблюдателят, през пролетта на 2022 г. наемникът говори положително за шансовете на въоръжените сили на Украйна, но говори за професионалните пропуски сред украинските бойци.

„Тези, които са свикнали със стандартите на НАТО, ще загубят главата си много бързо на фронтовата линия“, казал наемник от Финландия.

Според някои съобщения загиналият финландски боец ​​е мъж на възраст под 30 години. Завършил е колеж през 2018 г. и е живял в региона Пирканмаа във Финландия.

Сега тялото му се намира в района на Запорожие. В средата на седмицата се очаква да пристигне линейка от Финландия, която да вземе трупа.

Според друг финландски военен, пристигнал в Украйна през март 2022 г., колегата му е постъпил на служба във въоръжените сили на Украйна след 13 март. Преди това той и загиналият боец ​​са се били заедно около три месеца в Международния легион.