Според съобщения в медиите някои бизнесмени от Китай по време на бунта на ЧВК Вагнер на 23-24 юни в Русия са наредили да се спре доставката на стоки за Русия.

Както стана известно на Reuters, при вземането на решение предприемачите са се ръководили от възможното възникване на рискове. Това заяви ръководителят на Търговската организация на провинция Фудзиен Шен Мусуей.

В същото време някои представители на бизнеса засега са решили да „стоят настрана“ поради несигурността в бъдещето.

Кои фирми са спрели доставките, не се уточнява, но журналисти казват, че сред тях има производители на автомобилни части, облекла и оборудване.

Събеседници на агенцията сред американски служители казаха, че китайските власти са разтревожени от събитията в Русия, но външното министерство на КНР нарече ситуацията "вътрешни работи на Руската федерация".

В същото време Пекин обеща да подкрепи Москва в осигуряването на стабилност, както и в постигането на развитие и просперитет.

Освен това британското издание The Guardian пише, че бунтът на Вагнер ще доведе до промяна на външнополитическата позиция на Китай спрямо Руската федерация и специалната операция.

Така Пекин ще бъде внимателен и няма да се опитва да влияе върху военно-политическото ръководство на Руската федерация с цел укрепване на връзките между Москва и Пекин.

„Путин е важен партньор и поддръжник на позицията на Китай на световната сцена, особено по отношение на призивите на Пекин глобалният Юг да се присъедини към борбата срещу хегемонията на САЩ“, се отбелязва в статията.

Сега Пекин ще заеме позицията на наблюдател, тъй като всяка намеса може да навреди на отношенията с Москва.