Индия оспорва методологията на все още непубликувано проучване на Световната здравна организация, в което се посочват нови данни за броя на жертвите на COVID-19 в света и числата за починалите в Индия се променят на 4 милиона, предаде Франс прес. ИОфициалните данни на идийското правителство са за 520 000 жертви на пандемията в Индия, което я поставя на трето място в света по този показател след САЩ и Бразилия.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи миналата седмица, че Делхи блокира от няколко месеца публикуването на проучване на СЗО, според което числото на смъртните случаи от коронавирусната инфекция е осем пъти по-голямо от съобщаваното от Индия. В отговор на статията индийското министерство на здравеопазването заяви през уикенда, че математическият модел, използван от СЗО е "спорен" и "статистически недоказан". Индия е изразила съмненията си няколко пъти от ноември насам. "Засега не е получен удовлетворителен отговор от СЗО", добавя министерството.

Проучването на СЗО съответства на аналогични изчисления, публикувани от сп. "Ланцет" миналия месец и от сп. "Сайънс" през февруари. Според тях броят на жертвите на COVID-19 в Индия е най-малко 3,2 милиона. Индийските власти вече оспориха методологията на тези проучвания, отбелязва АФП.

Страната продължава да си спомня ужасната вълна на COVID-19, с която се сблъска през пролетта на 2021 година. По време на пика на пандемията през май Индия регистрираше над 400 000 нови случая и около 4000 загинали дневно.