Израелските военни попречиха на Украйна да придобие шпионски софтуер Pegasus от страх от руска реакция.

За това пише Washington Post, позовавайки се на източници и представители на западното разузнаване. Властите в Израел се страхуват от стъпки, които ще доведат до конфронтация с Русия.

Pegasus е един от най-сложните шпионски софтуер за смартфони. Софтуерът е разработен от NSO Group. След заразяване на Android или iOS системите, смартфоните се превръщат в пълноценни устройства за проследяване.

Израелската агенция за контрол на износа на отбраната отхвърли лиценз, който позволява на NSO Group да продава в Украйна. Смята се, че това се е случило още през 2019 г., но точният час не е ясен.

Израелското министерство на отбраната призна, че взема предвид широк спектър от фактори при издаване на лиценз за Pegasus. „Политическите решения относно контрола на износа вземат предвид сигурността и стратегическите съображения, които включват спазването на международните споразумения“, се казва в изявлението.

Министърът на цифровата трансформация Михаил Федоров в комуникация с изданието не потвърди намерението на Украйна да закупи софтуер Pegasus, но призна, че държавата търси израелски технологии.

"Израелското правителство в момента не участва в дискусии за офанзивни технологии, но сме в постоянни преговори с много израелски компании. Имаме достатъчно възможности да спечелим (войната с Руската федерация - бел. ред.)", каза той.