В най-големия град в Китай - Шанхай, от утре ще бъде въведен локдаун по сектори след нов ръст на случаите на заразяване с ковид, свързани с варианта Омикрон, обявиха днес местните власти.

Властите казаха, че ще разделят града на две за целта на въвеждане на ограничителните мерки, използвайки за ориентир река Хуанпу, която минава през него, отбелязва "Ройтерс".

В районите източно от реката и някои западни райони ще бъде въведен локдаун и организирано масово тестване между 28 март и 1 април. В останалите райони западно от реката същите мерки ще бъдат приложени отново за пет дни между 1 и 5 април. Населението на Шанхай наброява 25 милиона души.

Общественият транспорт ще бъде спрян и фабриките трябва да спрат работа или да функционират дистанционно, казаха властите.

Неотдавнашният ръст на случаите в Китай, макар и малък в сравнение с някои страни, е значително предизвикателство за китайската стратегия за „нулев Covid“, която използва бързи блокирания и агресивни ограничения, за да овладее всяка епидемия.