Холандският екип JAJO плавал през Гибралтарския проток като част от състезанието Genoa 2023 Ocean Race, когато група косатки заобиколили и нападнали тяхната яхта. 

„Ужасното“ видео заснема момента, в който ято косатки атакува моряците по време на плуването им в Гибралтар.

На видеото се вижда как животните кръжат около яхтата, а след това я нападат, пише Daily Star. Моряците се опитали да ги изплашат, като удряли по корпуса, но това само разгневило косатките и те започнали да се държат по-агресивно.

„Беше страшен момент. Три косатки се приближиха точно до нас и започнаха да удрят кормилата. Впечатляващо е да видиш косатки, красиви животни, но това беше опасен момент за нас като екип. Махнахме платната и забавихме кораба възможно най-бързо и, за щастие, след няколко атаки, те отплаваха“, каза Джелмер ван Беек, капитан на екипа на JAJO, за инцидента.

Отборът на JAJO беше на второ място в клас VO65 в океанското състезание, когато се случи инцидентът, но след срещата с косатките те паднаха на четвърто място. Въпреки това до края на деня групата се върна на второ място.

Oceanic Regatta, основана през 1973 г., е шестмесечно състезание с яхти, което обхваща 32 000 морски мили и минава през девет международни града. Тази година състезанието стартира в Аликанте, Испания и ще завърши в края на юни в Генуа, Италия.

Превод: Glasnews