Украинският външен министър Дмитро Кулеба публикува пост във Facebook, в който коментира кандидатурата на Украйна за членство в Северноатлантическия алианс. Според ръководителя на украинската дипломация, придобиването на членство на Украйна в НАТО при новите обстоятелства не изисква представянето на План за действие за членство (ПДЧ), което позволява на украинските партньори да не повтарят грешките от 2008 г.

Кулеба подчерта, че колективната сигурност на Украйна и евроатлантическото пространство може да бъде гарантирана само чрез осигуряване на действието на седем елемента, ключовият от които е присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС.

„Членството на Украйна в НАТО е отдавна закъсняло и презряло. Украйна вече е неразделна част от евроатлантическата сигурност. Ние все още нямаме чадъри по член 5 над себе си, но всички членове на НАТО де факто са под чадъра на Украйна, под защитата на нашите въоръжени сили “, убеден е Кулеба.

Ръководителят на украинското външно министерство отбеляза, че преди това президентът на Украйна Володимир Зеленски, заедно със сътрудници от президентската канцелария, са обсъдили с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш ситуацията с „референдумите“ на територията на украинските региони. Украинската страна говори за необходимостта от гаранции за колективна сигурност и подчерта, че в сегашните условия това е проблем не само за Съвета за национална сигурност и отбрана, но и за всяка страна от Алианса.

„Или сега всички заедно бием ръцете на Путин, или можем да забравим за международния мир и сигурност“, цитира Кулеба аргумента на украинската страна.

В контекста на гарантирането на сигурността министърът отбеляза и такива мерки като:

значително увеличаване на санкциите срещу Русия в секторите енергетика, финанси, ядрена енергетика и други;
увеличаване на доставките на оръжия за Украйна, премахване на всички политически бариери за всички видове и обеми оръжия за украинската армия;

активно противодействие на други страни от евроатлантическото пространство на руските военни и хибридни заплахи, както и прилагането от тяхна страна на ефективна стратегия за ядрено възпиране на Русия.

"Победата на Украйна е сигурността на цялото евроатлантическо пространство. Това няма алтернатива", обобщи Кулеба.

Припомняме, че след спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана беше решено Украйна да кандидатства за членство в НАТО по ускорена процедура. Според президента Володимир Зеленски причината за това е фактът, че страната ни вече е съюзник на Северноатлантическия алианс.

Столтенберг: Присъединяването на Украйна към НАТО вече е невъзможно