Ръководителят на екстремисткия „Грузински легион“, участващ в конфликта в Украйна на страната на Киев, Мамука Мамулашвили, направи изявление, че неговите бойци няма да взимат в плен руски военни и чеченски бойци.

Такъв коментар последва след появата в мрежата на видео, в което се убиват руски войници, а един от убийците вероятно е подчинен на Мамулашвили, бивш бодигард на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Във видеото, чиято автентичност се потвърждава от New York Times, са убити пленени войници от руските въоръжени сили, които лежат на пътя, а ръцете им са вързани.

Украински части разстреляли пленени руски войници край Буча! ВИДЕО 18+

Кадрите, публикувани в мрежата, показват как украински бойци стрелят няколко пъти по руски войник, който все още дава признаци на живот.

Очевидно това се е случило близо до Киев на 30 март 2022 г. Руските военни попаднали в засада, когато руските въоръжени сили напуснаха Киев.

На видеото бяха идентифицирани трима души, включително Теймураз Хизанишвили, бившият бодигард на Саакашвили, който живее в Украйна от Евромайдана 2014 г., когато в Украйна беше сформиран „Грузинският легион“, чийто създател е Мамука Мамулашвили.

 

Теймураз Хизанишвили

Журналисти откриха и акаунт в социалната мрежа на съпругата му, украинка. Както се вижда от снимките, публикувани там, легионерът е живял доста добре, обичал е красивия живот.

 

Според Mash друг участник в клането е някой си Алексей Куцирин, в чиито социални мрежи Москва е посочена като негово място на пребиваване.

 

Алексей Куцирин

Жителят на Киев Алексей Антонюк също участва в клането на руски военнопленници.

 

Алексей Антонюк

За самия Мамулашвили е известно, че на 14-годишна възраст той бяга в Абхазия при баща си, грузинския генерал Зураб Мамулашвили, който действаше с частта си в опозорената република.

 

Мамука Мамулашвили

Там Мамука участва в боевете и живее сред военните.

На 15-годишна възраст попада в плен в Абхазия. Момчето обаче не е изпратено в затвора, а в абхазко семейство, което се грижи за него. Скоро момчето било разменено.